Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dům Petra Bezruče v Kostelci na Hané

15. 1. 2024

Dům Petra Bezruče v Kostelci na Hané

 

Dům Petra Bezruče v Kostelci na Hané

Petr Bezruč dům Kostelec na Hané cihla

Bezručův hanácký dům je postavený z červených cihel, proto se mu zde také říká „Červený domek“. Obydlí je přístupné veřejnosti a nachází se v něm expozice věnovanou životu Petra Berzuče, jemuž se přezdívalo „Starý ještěr“.

Dům z červených cihel v Kostelci na Hané obýval básník Petr Bezruč posledních devatenáct let svého života od roku 1939, až do své smrti v únoru 1958. Dnes zde naleznete expozici nazvanou "Básník slezského lidu Petr Bezruč".

 

Bezručův hanácký domek prošel kompletní rekonstrukcí včetně výměny krovů a podlah. Expozice je umístěna ve dvou přízemních místnostech domu, první patro je pro veřejnost uzavřené. První místnost je rekonstrukcí básníkova obytného pokoje, ve kterém měl pracovní část a oddychovou část. Druhá místnost obsahuje deset panelů, na kterých je pojednání o životě a díle Petra Bezruče. Uprostřed místnosti stojí vitrína s dokumenty a osobními věcmi.

 

Vedle Červeného domku stával také bílý domek. Zatímco v červené budově Petr Bezruč bydlel, v bílé probíhala převážná část jeho schůzek. Bílý domek se ovšem zachránit nepodařilo a musel být bohužel zbourán.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/dum-petra-bezruce-v-kostelci-na-hane

 

 /www.kudyznudy.cz/aktivity/dum-petra-bezruce-v-kostelci-na-hane

 

V roce 1959 byla v domě založena pamětní síň s expozicí o životě a díle Petra Bezruče, ale protože návštěvnost od roku 1989 klesala, v roce 2005 byla uzavřena. V roce 2017 bylo rozhodnuto o rekonstrukci, protože domek chátral. Bílý domek byl zbořen na konci ledna 2019 a zrekonstruovaný Červený domek se veřejnosti otevřel 19. května 2020.

 

medium.seznam.cz/clanek/epiwoman-po-stopach-slavnych-cerveny-domek-petra-bezruce-32391