Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dopis Edvarda Beneše Karlu Čapkovi

6. 10. 2021

Dopis Edvarda Beneše Karlu Čapkovi

 

 

London, Putney S. W. 15, 3. 11. 1938

 

Drahý mistře,

 

odpovídám Vám až dnes - a odtud z Londýna - na Vaše do­pisy. Potěšily mne i moji ženu. A děkuji Vám i Vaší paní, stejně ja­ko moje žena.

 

Souhlasím se vším, co píšete ve svém posledním dopise; správně píšete o našem malém člověku, s tím i já vždycky šel a je­mu sloužil, to je náš vlastní národ, v něm je duch národa, jeho tradice, jeho síla. A ten nám i dnes odolá a národ i jeho ducha za­chová.

 

Také to, co říkáte o demokracii. Nemylme se: od r. 1914 je to stále týž boj a já sám jen silně cítím právě zde v cizině, jak můj pobyt zde tehdy a dnes je jen logické pokračování a jak těch dva­cet let republiky byl jeden a týž boj v různých formách. A tak se nám to zde zdá vše jako samozřejmé - jako kdyby těch dvacet let "slávy", "výsluní", "oficiálnosti" a "poct" nebylo. Jdu prostě dál ve všem tom, oč jsem se bil celý život - a půjdu dál klidně, pev­ně, neúchylně.

 

Ano, je to boj o demokracii - o naši i ostatní, evropskou. My jsme to prohráli prozatím, protože to i v západních demokraciích vyhráli defaitisti a zbabělci - a i zde jde boj dál. Byli jsme jako celek demokraticky a sociálně dál nežli naši sousedé - a proto šli proti nám; a byli jsme dál sociálně nežli naši přátelé, a proto nás nako­nec opustili, zbaběle a v necti. Ale bojovali jsme boj dobrý a není ještě dnes všem dnům konec. Boj jde dál, neúchylně dál a výsledek . bude pro nás. Dočasně nám nebude dobře, budeme strádat; jdeme do dob trochu havlíčkovských, ale odoláme a vyhrajeme!

 

Prožil jsem těžké dny v posledních měsících. Uvažoval, jak jít a co dělat. Promýšlel jsem, kde a jak jsme chybili a chybovali. Sám jsem vědomě přijal na sebe zodpovědnost za vše a pokusil jsem se o vše s nejvypjatější energií, abych zachránil, co se dá. Cítím, že jsem vrchovatě vyplnil svou povinnost - a jdu prostě dál v těže linii a půjdu do konce žIvota, doma, či v cizině, vše jedno. Události zlé a veliké ještě znovu přijdou. Skončí to válkou, revoluci, marasmem? Kdo ví. Na vše myslím a připravuji se. A věřím v náš národ stejně jako Vy. A znovu říkám - vytrvat, nepovolit.

 

Váš srdečně oddaný

 

Dr. Edvard Beneš

 

(Archiv Ústavu TGM, Benešův archiv, fond Klecanda. Strojopis)

 

Z publikace „Karel Čapek o Edvardu Benešovi“, Společnost Edvarda Beneše, Praha 2000