Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dodávky zbraní Kyjevu přilévají benzín do ohně

23. 1. 2023

Dodávky zbraní Kyjevu přilévají benzín do ohně

 

23.1.2023 11:55

Pokračující vojenská pomoc Ukrajině by mohla vyvolat globální konflikt, řekl v sobotu bulharský prezident Rumen Radev. Podle jeho názoru „dodat zbraně do Kyjeva znamená hasit oheň benzínem“.

Radev prohlásil, že „nejvyšší hodnotou je mír a lidský život“. "Dodat  zbraně do Kyjeva znamená , že „obětí bude mnohem více," dodal. Vojenská pomoc Kyjevu podle jeho názoru znamená „souhlas s postojem“, že konflikt „je třeba vést až do úplné porážky jedné ze stran“, což zemi nevyhnutelně a postupně vtahuje „do globálního konfliktu a možnosti jaderného sebezničení."

Prohlásil, že jeho země „by neměla posílat zbraně, aby podpořila tento konflikt“.  "Je mou povinností jako prezidenta myslet a sympatizovat s většinou Bulharů," dodal.

Prezident Radev  vyjádřil názor, že ozbrojený konflikt se přiostřuje, rozšiřuje a vede k vyčerpání a globální ekonomické katastrofě, kterou již Evropané zažívají.

 

Poz.:  Rumen Radev, bulharský politik a voják, generálmajor, v letech 2014-2016 velitel bulharského letectva , od roku 2017 prezident Bulharska.

Jan Urbach

vasevec.info