Jdi na obsah Jdi na menu
 


Die Welt - Polský prezident se před Merkelovou nechal zapřít

13. 9. 2021

Die Welt - Polský prezident se před Merkelovou nechal zapřít

Během svého „rozlučkového turné“ přijal Angelu Merkelovou dokonce nový americký prezident Joe Biden, ale hlava Polska, člena Evropské unie, takovou čest německé kancléřce odepřela, píše německý list Die Welt.

Angela Merkelová a Mateusz Morawiecki

13. září 2021 - 03:20

 
Podle článku jde o diplomatický skandál, který nemohl být způsoben náhodou, a nástupce Merkelové zdědí obtížný vztah s Varšavou.

 

Mezi Německem a Polskem došlo k diplomatickému skandálu: polský prezident Andrzej Duda si během rozlučkové návštěvy Angely Merkelové nenašel čas na setkání s kancléřkou Merkelovou, píše německý list Die Welt.

 

Deník zdůrazňuje, že Angela Merkelová nebyla ve Varšavě uvítána. Než přistála v polské metropoli, musela své plány přehodnotit. Samozřejmě o něco později dostala od premiéra Mateusze Morawieckiho v parku Lazienki kytici květin, ale prezident Duda, který je podle protokolu první osobou ve státě, Merkelovou nepozdravil - a to navzdory skutečnosti, že kancelář kancléřky již dříve oznámila plánované setkání Merkelové a Dudy, zdůrazňuje článek.

 

O několik dní dříve polská média informovala, že se schůzka možná neuskuteční. Ve stejný den má být polský prezident údajně přítomen vzpomínkovým akcím v Katovicích na jihu země.

 

Podle Die Welt je pochybné, že důvodem je to, že se polský prezident nemohl zúčastnit dvou akcí najednou. Novináři deníku se domnívají, že to byla záměrná reakce Polska. Faktem je, že německá vláda v červnu tohoto roku měla pozvat polského premiéra Morawieckiho na vládní konzultace do Berlína, ale nakonec ne, což se Varšavě nelíbilo.

 

Dudovo odmítnutí přijmout Merkelovou je z pohledu Německa urážkou a důkazem obtížného vztahu, zdůrazňují německé noviny. Žádná jiná partnerská země se nechová k Berlínu tak chladně jako nyní Polsko. Mezi oběma státy existuje mnoho konfliktů.

 

Polsko se stalo jedním z nejdůležitějších obchodních partnerů Německa: Země s obratem 122,9 miliardy euro překonala i Itálii a nyní se řadí na páté místo mezi německými obchodními partnery. Politicky si ale obě země nemají co říct.

 

Varšava vzala na vědomí oznámení o dokončení stavby Nord Stream-2 minulý pátek. Výstavba plynovodu přispěla v průběhu let ke zhoršení vztahů mezi Německem a Polskem. Ve Varšavě je považován za hrozbu nejen pro energetickou bezpečnost Polska, ale pro celou EU. Německá vláda nad těmito obavami přivírala oči.

 

Němečtí diplomaté s překvapením zaznamenávají stále nepřátelštější nálady vůči Německu v Polsku. Polská televize nyní drsnými slovy vykresluje Německo jako nepřítele Polska. Ne vždy tomu tak bylo, připomíná Die Welt.

V roce 2005, kdy se Merkelová poprvé stala kancléřkou, panovala z nové kancléřky v Evropě velká euforie. Polsko vstoupilo do EU o rok dříve. Od roku 2007 zemi osm let vládne liberálně-konzervativní strana Donalda Tuska, který se později stal šéfem Rady EU. Berlín našel s touto vládou více společného. V roce 2015 Právo a spravedlnost vyhrálo volby v Polsku, částečně díky odmítnutí německé imigrační politiky. To byl začátek odcizení mezi Německem a Polskem, uvádí deník.

 

Merkelová na rozloučenou ve Varšavě přišla v době, kdy polští politici otevřeně hovoří o „polexitidě“, odchodu Polska z EU. Argumentují tím, že pokud se události budou vyvíjet tak, jako nyní, Varšava bude muset brzy učinit radikální rozhodnutí. Jak Die Welt připomíná, dříve se Evropská komise odvolala na Evropský nejvyšší soud, aby uvalil na Polsko finanční sankce, protože Varšava přestala plnit rozhodnutí přijatá rozhodnutím nejvyššího evropského soudu.

 

Zrušení právního státu v Polsku, které trvá šest let, přerostlo v evropský problém, zdůrazňují německé noviny. Pokud země EU zpochybňuje základní práva Evropské unie, platí to pro celou unii států. Největší chybou Angely Merkelové bylo nereagovat dostatečně energicky, říkají pozorovatelé.

 

Přitom Merkelové zdrženlivost, jakkoli to může znít rozporuplně, nechala dveře do Varšavy otevřené. Budoucí kancléř však v každém případě získá obtížný odkaz, uzavírá Die Welt.

 

(rp,prvnizpravy.cz,diewelt,foto:arch.)