Jdi na obsah Jdi na menu
 


Die Welt - Obraz demokratické Ameriky se rozpadá!

13. 6. 2020

Die Welt - Obraz demokratické Ameriky se rozpadá!

 

Šokující násilí americké policie proti demonstrantům zpochybnilo obraz Spojených států ve světě, píše Die Welt.

Ilustrační foto

13. června 2020 - 10:10

 

Nyní, během zadržování novinářů a násilí proti demonstracím, se přednáší samotné Americe, která je původcem liberálních demokratických hodnot, lekce o lidských právech.

 

V létě roku 2019 se v Moskvě uskutečnila řada protestů v souvislosti se zatčením novináře Ivana Golunova a nepřipuštěním řady opozičních kandidátů k volbám do moskevské městské dumy, připomíná Die Welt. Publikace píše, že policie zacházela s demonstranty neobvykle tvrdě, což vyvolalo kritiku zejména v EU a USA.

 

V těchto dnech je však třeba poznamenat, že v Rusku policie alespoň nepoužívala vůči protestujícím slzný plyn, poukazuje Die Welt: policejní auta nenajížděla do davu jako v New Yorku a nikoho nezranili gumovými střelami, jako kulky v Minneapolisu. Během několika posledních dnů platforma Bellingcat a anglické vydání The Guardian zaznamenaly 150 případů zadržení a cíleného násilí americké policie proti novinářům.

 

ZDF: Brutální zásahy staví USA do stejné řady s diktaturami!

 

Světové společenství vidí šokující policejní násilí ve Spojených státech – v zemi, v níž se zrodily liberálně demokratické hodnoty. Jak poznamenává Die Welt, nyní je v sázce Washingtonu nejen jen vnitřní politický vývoj událostí, ale také obraz Ameriky po celém světě.

 

Jak nyní mají Spojené státy v úmyslu prosazovat právo demonstrovat v Hongkongu nebo Teheránu, když je to zpochybněno v jejich vlastní zemi? Jak může Washington požadovat svobodu tisku v Rusku, když policie v Minneapolisu přímo před kamerami zadržuje tři korespondenty CNN?

 

Podle Die Welt „autokraté po celém světě již zaznamenávají policejní násilí v USA jako ideologickou porážku Západu“. Ve skutečnosti se ani Čína, ani Írán ani Rusko nestarají o lidská práva ve Spojených státech, tvrdí noviny: tuto příležitost využívají ke krytí svých vlastních narušování. Je však vinou Spojených států, že jim nyní přednášejí lekce o lidských právech, konstatuje Die Welt.

 

Spojené státy musí tento problém vyřešit samy o sobě, poukazuje publikace: nejen pro sebe, ale také pro ty lidi na světě, kteří stále věří, že Amerika je „hrad na kopci“.

 

(kou, prvnizpravy.cz, welt.de, foto: arch.)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář