Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dětem chleba F-35 nenamažeme

8. 9. 2022

Dětem chleba F-35 nenamažeme

Desetitisíce dětí nemá na školní obědy, děti nemají na sportovní aktivity, na kroužky, na lyžařské kursy... Děti jsou velice vnímavé a již ve školním věku vidí sociální rozdíl. Jejich rodiče nemají na lyžařský kurs, zatím co jejich spolužáci jedou… K těm lyžím můžeme přidat ještě zájmový kroužek, nebo i ten školní oběd, mnohé děti budou mít tu nespravedlnost v sobě po celý život.

Rodiny dnes drtí dvouciferná inflace, s tím spojený růst cen, zvažují každý nadbytečný výdaj. Několikanásobný růst cen za ENERGIE dopadá na školství, zdravotnictví, sociální služby, ale i na sport, či kulturu. Narůstá deficit státního rozpočtu, s tím roste i zadluženost každého z nás. S blížící se zimou a s pohledem na zcela nepřipravenou vládou, rostou naše obavy. K tomu nepřispívají až komické výroky pravicových politiků, vhodné spíše do Haškových povídek, nebo do divadla Járy Cimrmana…

Přitom to není tak dlouho, co Fialova pravicová vláda nás zahlcovala svým velkolepými plány, brilantními řešeními, stačilo jen pár měsíců a všechno je jinak. Fialova bezradnost nás denně utvrzuje v tom, že není premiérem do nepohody. Vláda dnes osekává miliardy u školství, zdravotnictví, kultury… Nechlubí se tím, jen občas se něco „provalí“. Příkladem může být článek v pravicovém týdeníku Respekt „ Zkáza české kultury“ z letošního června, který upozorňuje na katastrofální stav v ekonomice české kultury. Jako příklad je vedle dalších divadel, galérií, uváděno i Národní divadlo, které nemá na plnohodnotný provoz. Jen zde výdaje za energie stouply z loňských 30 na letošních 80milionů. Zároveň s růstem cen přichází i všeobecný pokles počtu diváků, návštěvníků, lidé už na kulturu nemají. Ve výpočtu těchto chmurných zpráv bych mohl pokračovat, ….většina z nás to ale pociťuje denně. Však sobotní demonstrace na Václavském náměstí, je toho dokladem.

Ty desetitisíce demonstrantů i ten tisícový les českých vlajek, vyvolal strach a zmatek v hlavách vládních politiků. To plné Václavské náměstí něco signalizovalo, lidé nejeli na chalupy, nešli na procházku do přírody, naopak přijeli vlakem, často až z Moravy. Obětovali kus svého volna. Nelze mlčet. Ta atmosféra připomínala listopadové události.

Přišla i skupina oponentů, ti stáli u muzea s vlajkami EU… Scházeli jen ministři, nejspíše měli strach, nebo to byl nezájem o občany ? Probudili se až po demonstraci, jejich až zmatená vyjádření v mnohém kopírovala předlistopadové figurky ve stylu „Vše je řízeno agenty z Moskvy…!“ Přesto vidím posun, jiní pravicoví politici ve svých hodnoceních už byli velice opatrní, dokonce objektivní. A tak Fiala zůstal nakonec osamocený, jak tehdy ten Jakeš.

Na závěr ještě k těm stíhačkám. V červencovém Respektu jsou jím věnovány dokonce čtyři stránky . Stručně shrnuto, F-35 je drahý špás, jejich cena je 2mld za kus. Za 24 letounů F-35 dáme 50mld. Ale to není konečná cena. Roční provoz to je dalších deset miliard, k tomu nutno ještě přičíst 30mld na vybavení letišť, raketovou výzbroj, na satelitní navigace…. A to vše bez inflace. Fiala volá po úsporách, provádí škrty, jen armádní rozpočet nám prudce roste. Vedle F- 35, vláda chce nové tanky, obrněnce,… vše to nejlepší, tedy i nejdražší. Zbraně to je dobrý kšeft. Nákupem ale zadlužíme příští generace. Splácet to budou naše děti, vnuci. Zároveň bude přibývat těch co nemají na oběd, na lyže, či kroužky. Také Národní divadlo bude muset šetřit, ….A my místo sprchy se budeme otírat žínkou, … snad to přežijeme.

Přemysl Votava