Jdi na obsah Jdi na menu
 


Deštník, svetr a strop

14. 9. 2022

Deštník, svetr a strop

  Marek Řezanka

Vláda Petra Fialy představila své tři mocné zbraně proti drahotě, zimě a nedostatku zemního plynu a proti energetickému kolapsu: Jsou jimi deštník, svetr a strop.

 Deštník nám bude prospěšný asi tolik, co obyvateli údolí, který čeká příval vody z nedaleké protržené hráze. Svetr nám bude doslova platný jako mrtvému zimník. Ale zastavme si chvíli u onoho stropu. Zde si vládní kabinet evidentně vykládá slovo „zastropovat“ po svém. Téměř se zdá, že se vláda domnívá, že strop má být cosi vysokého, ne něco, co má zabránit strmému růstu.

 Máme jásat, že ceny energií budou násobně vyšší než v roce minulém, ale násobně nižší, než kdyby se neudělalo vůbec nic, jak tomu bylo v případě energetické politiky Fialovy vlády doposud.

Kdo teď bude demonstrovat, už demonstruje za Rusko!“, pospíšil si Miroslav Kalousek s jasnou výhružkou všem, kdo by nebyli svému spasiteli a polskému „člověku roku“ dostatečně vděčni, a ještě by snad hodlali otevřít pusu a vykročit z řady poslušně stojících, aby dali najevo svůj hněv. S axiomem, že nyní již nelze demonstrovat za nic jiného než podporu Ruska, se rovněž vytasil věčný student Mikuláš Minář, který hlásá, že: Extremistům to bere vítr z plachet! Zřejmě nikdy neplatil za energie, neboť by jinak nemohl rozjásaně vykřikovat: Vláda zastropovala energie! 1 kWh elektř. max. 6 kč, plyn max. 3 Kč. To jsou velkorysé ceny, obrovský objem pomoci. Zimu dáme! Každý takzvaný „dezolát“ či „ruský troll“ si totiž umí spočítat, jak moc mu toto „zastropování“ sáhne do peněženky. A to neřešíme záhadu dovozu zkapalněného plynu z dalekého Nizozemí – a už vůbec ne, kolik nás ruský plyn pod americkou značkou a s americkou cenou bude stát. Jisté je, že nás přijde draho – takže ty tři koruny vznikly patrně jako kvalifikovaný odhad vědmy Džamily, která své diagnózy pálí na dálku.

Vládní řešení přichází pozdě, neřeší situaci lidí potřebných (nízkopříjmových), nahrává spekulantům – a povede k našemu dalšímu zadlužování. Tuto práci máme ocenit potleskem?

 Naopak, důvody pro občanskou neposlušnost nabývají den ode dne větších a větších rozměrů:

1)     Setrvává stav, kdy ministr vnitra i premiér republiky drželi proti vůli opozice člověka, u něhož záznam odposlechu prokázal jednání kriminální povahy. Jejich setrvání ve funkcích by tedy mělo být nemyslitelné.

2)     Pokračuje neúnosná situace, kdy vládní opatření jsou jak v oblasti energetiky, tak ekonomiky a sociálního systému nedostatečná. Občanům hrozí, že jejich příjmy nebudou ani omylem stačit na požadované výdaje. Mnoha podnikům hrozí krach. S tím souvisí masové propouštění a kolaps.

3)     Zhoršuje se situace v oblasti lidských práv, kdy na seznamech dezinformátorů figurují například autor učebnic o mezinárodních vztazích, Petr Drulák či energetický expert, Ivan Noveský. Jenom proto, že vyslovují jiné než mainstreamové názory. Na rozdíl od mainstreamu je však mají podepřeny analýzami a fakty.

  Občan, který má dost pokrytectví a arogance moci vládních politiků, by měl pánům Kalouskovi a Minářovi vzkázat: „Kdo teď nebude proti Fialově vládě demonstrovat, poškozuje Českou republiku jako takovou. Ohrožuje její funkčnost, a ničí její budoucnost. Nedemonstruji ani za Vladimira Putina, ani za Rusko. Demonstruji proti politice nahrávající bohatým spekulantům – a současně poškozující zbídačované pracující. A nikdo nemá právo mi toto právo na protest upírat. Činí-li tak, potom z pozice ryze nedemokratické.“    

  Nenechme si namluvit, že se vše zvládne. Práce kvapná bývá málo platná, zvláště, přichází-li s velkým zpožděním.  

 

Dezolátův vzkaz

Mám se teď rmoutit, nebo smát?

Přes noc je ze mě dezolát:

Proto, že nechci tady vládu,

pro niž jsme někde zcela vzadu,

a chci to nahlas vědět dát.

 

Dezolátem jsi ty i ty,

že nechcete zde bandity,

gaunera lháře Rakušana,

jenž pro své kšefty kašle na nás,

v čemž nemá žádné limity.

 

Dezoláti, tak spojme se,

ať to ta vláda odnese,

že nás až zcela na dno srazí.

Zmizí snad dřív, než přijdou mrazy,

žeňme tu bandu od křesel…