Jdi na obsah Jdi na menu
 


Desetitisíce lidí v Praze opět demonstrovaly za Česko na 1. místě.

28. 9. 2022

Desetitisíce lidí v Praze opět demonstrovaly za Česko na 1. místě.

Hymnu zpíval Ortel

28.9.-2022, dnes 13:44 • Aktualizováno 18:23

Novinky, ČTK

 

Po téměř čtyřech týdnech svolali organizátoři demonstrace „Česká republika na 1. místě“ další akci na pražské Václavské náměstí. Protestní akci nazvanou Česká republika na 1. místě pořádali Jiří Havel a Ladislav Vrábel, kteří stáli i za demonstrací, jíž se na začátku září v Praze zúčastnilo asi 70 tisíc lidí. Nyní odhadla policie počet protestujících na „nižší desítky tisíc“. Demonstrace skončila kolem 17:30.

Demonstrace proti vládě

 

Článek

 

Akce začala krátce po 14:00 českou hymnou. Zazpíval ji zpěvák Tomáš Ortel, původním jménem Tomáš Hnídek.

 

Chceme o 180 stupňů otočit politický směr v naší zemi. Této změny chceme dosáhnout nenásilnou cestou,“ uvedl Havel. Podle druhého z pořadatelů Ladislava Vrábela by měla vláda podat demisi, vypsat by se měly nové volby a řízení země by měli převzít „pronárodní odborníci“.

 

Přehrát

Tomáš Ortel zpívá hymnu na demonstraci proti vládě.Článek

01:13

Video: ČTK

 

Tomáš Ortel zpívá hymnu na demonstraci proti vládě.Video: ČTK

 

Demonstranti si s sebou přinesli národní vlajky a transparenty proti vládě. Skandovali „demisi“, „hanba“ či „zloději“. Řečníci kritizovali postup vlády při stropování cen energií. Podle vystupujících bude plynu nedostatek a projeví se to i v nedostatku potravin. Stěžovali si také na nesvobodu, cenzuru či totalitu. Označili se za disent. Mluvčí se stavěli proti válce a dodávkám zbraní na Ukrajinu.

 

„Pakliže se nám jako národu podaří, abychom otočili politický směr v zemi, tak nebudeme posílat žádné zbraně,“ uvedl Vrábel.

 

Organizátoři uvedli, že 10. října jdou za prezidentem Milošem Zemanem, kterého požádají o odvolání vlády Petra Fialy a vyhlášení předčasných voleb. Další protest pak na Václavské náměstí svolávají na 28. října.

 

Mezi řečníky vystoupili děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslav Ševčík či bývalý šéf Agrární komory Zdeněk Jandejsek. Na pódiu se objevili poslanec SPD Jaroslav Foldyna, šéfka komunistů Kateřina Konečná či šéfka Trikolory Zuzana Majerová Zahradníková.

 

Holubici jako symbol míru na Václavské náměstí přivezla Iva Rosická. Z pódia ji pak vypustila. „Nejsme rusofilové, českou zem milujeme, chceme lásku a mír,“ uvedla Rosická.

 

Protestující přijela podpořit německá europoslankyně protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) Christine Andersonová či německý poslanec AfD Petr Bystroň. Podle něj populisté bojují za lidi proti globalistům, a to za „rodinu, boha, vlast a naši svobodu“. On i další vystupující se hlásili k bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

 

Pořadatelé vyzvali poslance, aby vystoupili ze svých stran, nechali si mandát a pracovali jako nezávislí „přímo pro český národ“.

 

Pořadatelé měli zpočátku drobnější technické problémy s přenosem dění z Václavského náměstí do dalších měst.

 

V Brně na Zelném trhu se sešlo podle odhadu policie a tajemníka městské části Brno-střed Petra Štiky asi 1500 lidí. Stovky lidí se podle policie sešly na plzeňském centrálním náměstí Republiky, kolem 500 v  Liberci před Domem kultury a zhruba stovka v Olomouci na prostranství před krajským úřadem u vlakového nádraží.

 

V Ostravě začala ve 14:00 konkurenční demonstrace pořádaná předsedou hnutí SPD Tomiem Okamurou. Tam se sešlo odhadem až 1000 lidí.

 

Demonstrace proti vládě premiéra Petra Fialy na Václavském náměstí v Praze

 

Protestující na Václavském náměstí se hlásí k plánu nazvanému „Česká republika na 1. místě“, který je k dispozici na stránkách akce.

 

Plán čítá deset požadavků, mezi nimi je například zajištění plynu za nízké ceny z Ruské federace, vojenská neutralita nebo „ukončení plánovaného ředění národa“.

 

Putin je v pr…, Zelenskyj je v pr…, pokřikovali na sebe demonstranti. Oddělili je těžkooděnci

 

Ve zvukové upoutávce se organizace vymezuje proti vládě Petra Fialy (ODS): „Společně si vezmeme naši zemi od pětidemolice zpátky.“

 

Referendum o nákupu plynu z Ruska?

 

Svolavatelem demonstrace je podle informací poskytnutých na oficiálních stránkách Ladislav Vrábel, který na svém facebookovém účtu před několika dny oznámil, že se ukrajinská okupovaná území Doněcku a Luhansku „připojují k Ruské federaci“. Odkazoval se přitom na „předběžné výsledky 97 procent veřejného mínění“.

 

Vrábel je podle dřívějších informací serveru Aktuálně.cz v insolvenci a dluží tři miliony korun. Po minulé demonstraci si jej podle serveru předvolal soud a žádal vysvětlení, co Vrábel udělal se statisíci, které mu na podporu akce zaslali příznivci.

 

Jak upozornil týdeník Hrot, Vrábel byl nedávno hostem ve vysílání srbské mutace propagandistické televize Sputnik, kde vyzval k tomu, aby se Česko více orientovalo na Rusko…

 

 

„Požadujeme, aby Česká republika byla vojensky neutrální a aby se také orientovala směrem na Rusko, především proto, aby si zajistila levný ruský plyn,“ uváděl v kremelské televizi. Zopakoval, že nechápe, proč na něj někdo útočí za to, že pracuje ve prospěch Ruska.

 

Ke středeční demonstraci Vrábel uvedl, že chce vyhlásit požadavek na „vyhlášení referenda o přímém nákupu levného plynu z Ruské federace“.

 

Organizátoři protestu sami sebe označují za politicky nezařazené občany.

 

Mezi podporovateli uvedenými na webu jsou mimo jiné poslanec SPD Jiří Kobza, předsedkyně hnutí Trikolora Zuzana Majerová, kandidát komunistů na prezidenta Josef Skála, ekonom a děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslav Ševčík či právnička a kandidátka do senátu Jana Zwyrtek Hamplová.

 

Podobně jako při předchozí demonstraci shromáždil se u muzea v horní části náměstí také hlouček lidí z opačného názorového spektra…

 

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-na-vaclavskem-namesti-se-opet-demonstruje-za-cesko-na-1-miste-40410025#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest204_anketa_k_prihlaseni_varC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz