Jdi na obsah Jdi na menu
 


Der Spiegel - Prognózy nevyšly- "Jednotné Rusko" obhájilo většinu!

11. 9. 2019

Přes odborné předpovědi a výzvy opozice, aby voliči nehlasovali pro vládnoucí stranu, si „Jednotné Rusko“ dokázalo udržet většinu parlamentních křesel téměř ve všech regionech, napsal Der Spiegel.

11. září 2019 - 10:10

 

Německá publikace rovněž poněkud zklamaně uvedla, že kandidáti z této politické strany vyhráli ve všech oblastech volby gubernátorů.


V regionálních volbách v Rusku známé opoziční postavy, které nemohly kandidovat, vyzvaly k „inteligentnímu hlasování“, uvedl Der Spiegel. Radili občanům země, aby hlasovali pro kohokoli, ale ne pro zástupce „Jednotného Ruska“. Nicméně „kremelská strana“ zvítězila, přičemž si většina parlamentních mandátů ponechala většinu prakticky všech regionech, konstatovala německá publikace.

Ve volbách do Moskevské městské dumy získalo „Jednotné Rusko“ 25 ze 45 křesel. Do zákonodárného shromáždění města přešli tři kandidáti umírněné opozice zastoupené stranou „Jabloko“. Všechna ostatní místa byla zaujata komunisty a dalšími politickými sdruženími „loajálními k systému“.

 

Forbes: Rusko obvinilo Facebook a Google z vměšování do voleb!

 

Kandidáti z „Jednotného Ruska“ zvítězili ve všech oblastech velmi důležitých gubernátorských voleb, pokračovala publikace. Přičemž v prognózách stran se předpovídaly velké ztráty hlasů kvůli skutečnosti, že obyvatelstvo není spokojeno s ekonomickou situací v zemi. Pro ruského prezidenta Vladimíra Putina a „Jednotné Rusko“ byly regionální a komunální volby důležitou zkouškou lidových nálad. Účast na nich však byla někde docela nízká. Například v Moskvě to bylo pouze 21,77% - asi jako v roce 2014.

Podle ruské ústřední volební komise činila průměrná účast v jednodenních regionálních a komunálních volbách 41,2% (mimochodem účast v komunálních volbách v České republice loni činila 46,5 procenta – pozn. red.).

(kou, prvnizpravy.cz, spiegel.de, foto: arch.)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář