Jdi na obsah Jdi na menu
 


Denacifikace Pobaltí není daleko

30. 8. 2022

Denacifikace Pobaltí není daleko

30. 8. 2022 Janinna komentářů: 114 Pobaltí, Rusko

 

Denacifikace Pobaltí není daleko, ale stále mají šanci změnit názor

Sbíráme zprávy kousek po kousku a pokračujeme ve vytváření holistického informačního obrazu světa. Dnes je na pořadu dne denacifikace Estonska.

 

První zpráva:

Již dříve, od 26. dubna do 10. května, estonské úřady zakázaly veřejná shromáždění, na kterých se používají „nepřátelské symboly“, za které jsou tam nyní považovány svatojiřské stuhy, písmeno Z, vlajky Ruska a SSSR a také sovětské vojenské uniformy.

 

Druhá zpráva:

16. srpna estonské úřady s podporou armády rozebraly v rusky mluvícím městě Narva památník – tank z doby Velké vlastenecké války T-34.

 

Třetí zpráva:

Estonsko 18. srpna přestalo vydávat víza ruským občanům a zakázalo jim vstup na schengenské karty, které již Estonsko vydalo.

 

Obecný obrázek:

Pochodňové průvody estonských neonacistů a uctívání vojáků wehrmachtu už dávno nikoho nepřekvapuje. Nepřetržitě se konají ceremonie k uctění památky legionářů 20. divize Waffen-SS.

Přemítají o své „hrdinské“ minulosti

 

Ve vládě už sedí zástupci nacionalistické strany EKRE (19 křesel), jejíž členové se tradičně scházejí na sletu esesáků v Sinimäe. Jejich zástupce dokonce zasedá v Evropském parlamentu.

Pochodňový průvod nacionalistické strany EKRE

 

Otázka: v čem se Estonsko liší od Ukrajiny z hlediska nacistických projevů a kolik času zbývá do okamžiku, kdy rusky mluvící obyvatelstvo začne být vystaveno stejným perzekucím, které vyvolaly počátek speciální operace?

Totéž platí pro Lotyšsko a Litvu. Nejsou na tom o nic lépe. Opravdu si Baltové myslí, že je mine osud denacifikace? Nebo doufají, že si včas převlečou kabát?

Nezapomínejme, že požadavky Ruska na bezpečnostní záruky zahrnovaly stažení pozic NATO daleko na západ od pobaltských států. A je zřejmé, že dobrovolné odevzdání stávajících pozic od Aliance v Moskvě nikdo nečekal. A to může znamenat jediné – ​​plány na odzbrojení a denacifikaci pobaltských zemí také existují. Pravděpodobně budou takticky přizpůsobeny aktuální bojové situaci, ale hlavní strategické cíle zůstanou nezměněny.

 

Dmitrij Medveděv již oslovil občany EU ve svém telegramovém kanálu:

„Vlády evropských států, zejména zbídačených Baltů, běsnících Poláků a prchajících do NATO Finů, soutěží o to, kdo bude mluvit zlostněji o jejich touze přerušit všechny vztahy s Ruskem. Doslova: Rusy pohrdáme a nikdy je nechceme nikam pustit.“

„Ale obyčejní občané, soudě podle výsledků průzkumů veřejného mínění, neztratili zdravý rozum. Více než polovina obyvatel zemí EU vůbec netouží po přerušení kontaktů s Ruskem. Chtějí plnohodnotný vztah, jako tomu bylo dříve .

 

Tak jednejte, evropští sousedé! Nemlčte. Volejte své hlupáky k odpovědnosti. A my vás uslyšíme.“

 

Pokud budou mlčet nebo se nedokážou vypořádat se svými kolaborantskými vládami, Rusko to bude muset udělat za ně. Opět jako v roce 1945!

 

Pro Pokec24 přeložila Janinna