Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den zrady. Poslanci žádají, abychom si připomínali německou okupaci

10. 3. 2020

Den zrady. Poslanci žádají, abychom si připomínali německou okupaci

09.03.2020 16:46

 

Poslanci Leo Luzar (KSČM), Helena Válková (ANO) a Jiří Mihola (KDU-ČSL) mají za to, že by si čeští občané měli připomínat Den zrady, den, kdy bylo definitivně zničeno Masarykovo Československo.

Den zrady. Poslanci žádají, abychom si připomínali německou okupaci

Foto: Archiv

Popisek: Německý tank Tiger

 

Když v roce 1918 vznikalo Československo, pravděpodobně ani jeho prezident T. G. Masaryk nepředpokládal, že přežije jen asi 20 let, a když bude 15. března 1939 definitivně zničeno nacistickými okupačními vojsky, už nikdy se ho nepodaří obnovit v původní podobě, tedy i s Podkarpatskou Rusí, která byla po druhé světové válce předána Sovětskému svazu a Stalinovi.

 

Podle informací ČTK chtějí tří poslanci, Helena Válková z ANO, komunista Leo Luzar a lidovec Jiří Mihola, připomínat den definitivního zničení Československa občanům. 15. březen chtějí zákonem zařadit mezi významné dny.

 

Leo Luzar

KSČM

poslanec

 

„V tento den se dokonala zrada spojenců započatá v Mnichově roku 1938, kdy velmoci Velká Británie, Francie, Německo a Itálie donutily československou vládu přijmout odstoupení území Sudet Německu,“ stojí v důvodové zprávě.

 

Prof. JUDr. Helena Válková, CSc.

ANO 2011

poslankyně

 

„Po svévolném rozhodnutí Hitlera vojensky obsadit zbytek území Československa a vzniku Slovenského státu se Velká Británie a Francie zmohly pouze na diplomatický protest. Tímto dnem zanikla státnost mladé Československé republiky a vznikl protektorát Čechy a Morava,“ dodávají poslanci. Nový významný den by se oficiálně jmenoval Den zrady, zánik státnosti Československa.

 

Mgr. Jiří Mihola, Ph.D.

KDU-ČSL

poslanec

 

Není přitom bez zajímavosti, že obdobný návrh předložilo také hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, ale vláda Andreje Babiše ho odmítla s tím, že si osudové okamžiky okupace Německem připomínáme např. v květnový Den vítězství nad nacisty. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář