Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den paměti a smutku

23. 6. 2021

Den paměti a smutku

Nejtragičtější den v novodobé historii Ruska - 22. června 1941 jako den paměti a smutku si připomněli účastníci tryzny na Čestném pohřebišti Sovětské armády na Ústředním hřbitově v Brně. Uvedený den fašistické Německo věrolomně přepadlo Sovětský svaz. Pro jeho národy a národnosti tím začala Velká vlastenecká válka 1941 až 1945.

 

V areálu Čestného pohřebiště, kde odpočívá přes 3600 rudoarmějců zabitých v dubnu 1945 při osvobozování jižní Moravy, sloužil smuteční mši pravoslavný kněz brněnského kostela sv. Václava Jozef Fejsak. Vedle pylonu se sochou rudoarmějce zároveň vysvětil po letech na stejném místě obnovené pravoslavné kříže. Obdobné kříže zůstaly na pohřebištích padlých sovětských hrdinů v Brně-Králově Poli a v 0řechově na Brněnsku. Podle Fejsaka do jeho chrámu pod Špilberkem chodí lidé nejméně 17 národností bývalého SSSR.

 

Generální konzul Ruské federace v Brně Alexandr Alexandrovič Kalačev při panychidě zdůraznil, že národy a národnosti Sovětského svazu nesly na svých bedrech hlavní část nejstrašnější a nejkrvavější války v historii. Velká vlastenecká válka trvala 1418 dnů. Odmítají připustit, aby se jakákoliv podobná válka opakovala. Se všemi národy chtějí žít v trvalé spolupráci a míru!

 

Před osmdesáti roky na úsvitu 22. června 1941 napadlo hitlerovské Německo bez vyhlášení války Sovětský svaz po celé délce jeho západní hranice. Fašistické divize začaly postupovat na východ a letectvo Luftwaffe masivně bombardovalo letiště, železniční uzly, vojenské posádky a důležitá města do hloubky 250 až 300 km na sovětském území. Tu dobu si Německo už podmanilo řadu zemí Evropy.
(vž)

Foto: Václav Žalud