Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dekrety prezidenta republiky jsou u nás tématem přecházeným, nežádoucím

26. 12. 2021

Dekrety prezidenta republiky jsou u nás tématem přecházeným, nežádoucím

 

Když o našem přijetí do EU hlasoval Evropský parlament, tak z deseti přijímaných jsme dostali nejméně hlasů. A proč? Naše některá média bez studu dokonce poukázala na to, že viníkem byly „Benešovy dekrety“, aniž by se zmínila, co pro nás dekrety prezidenta republiky znamenají.

 

Co dělají naši ústavní činitelé proti soustavným atakům landsmanů proti dekretům? Co dělá ministerstvo zahraničí věcí? Co dělaly naše předcházející vlády, které jsme na toto počínání  upozorňovali? Nic, přestože  „SL“ a jeho němečtí patroni těmito útoky se nepřípustně a opakované hrubě vměšují do našich vnitřních záležitostí, a tak porušují principy mezinárodního práva.

 

Naši činitelé protestují proti Číně, Rusku soustavně, z nejrůznějších důvodů, ale na to, jaké újmy nám působí landsmani a někteří němečtí ústavní činitelé, ani nevzdychnou.

Máme snad na dekrety prezidenta republiky zapomenout, máme se jich vzdát a vkročit do nové protektorátní epochy?

 

Z uvedených důvodů vám proto, vážení přátelé, znovu přinášíme několik vět o  dekretech, abyste se nad nimi zamysleli a za ně bojovali.  

 

Prof. JUDr. Pavlíček o dekretech prezidenta republiky

 

Ve hře o dekrety však nejde pouze o majetek. Prof. dr. V. Pavlíček, CSc. výslovně uvádí: „Dekrety prezidenta republiky... vyjadřují diskontinuitu s nacistickým a od něho odvozeným protektorátním právním řádem prosazeným ve válce na našem území. Vyjadřují právo národa na odpor proti agresorovi. Upravovaly ve válce způsob obrany proti Německu a jeho spojencům, po válce postavily základy obnovy demokratického státu.... Německý právní řád naopak vychází z kontinuity s právním řádem a státností Německé říše jako celku.... Odsoudit nebo odmítnout dekrety by znamenalo postavit se na stanovisko legality a legitimity nacistického a protektorátního řádu, který byl dekrety prohlášen za nicotný a uznat, že odpor proti Německu byl nelegální a trestný. Něco takového by bylo v demokratické Evropě nemyslitelné...“ (Sborník Česko-německé vztahy: Česká stanoviska, vydal Kruh občanů ČR vyhnaných v roce 1938 z pohraničí, Praha 1998. str. 27).

 

Představitelé landsmanšaftů Němců odsunutých z Československa již dlouhodobě všemožně usilují o zrušení dekretů prezidenta republiky. Tento jejich požadavek je, jak v roce 1998 řekl prof. JUDr. V. Pavlíček, DrSc. „…součástí komplexního plánu obsaženého v jedné expertize, kterou měla německá vláda v roce 1991 k dispozici při jednání o československo-německé smlouvě a má sloužit k znovuzískání majetku Němců. Řada kroků německé strany postupuje podle tehdy zpracovaného scénáře“. (Sborník Česko-německé vztahy: Česká stanoviska, vydal Kruh občanů ČR vyhnaných v roce 1938 z pohraničí, Praha 1998. str. 28).

 

ČNL