Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dárek k výročí

21. 8. 2023

Dárek k výročí

Marek Řezanka 

 K výročí 21. 8. 1968 nám Fialův kabinet dal dárek se zvláštní pachutí: Ukázal nám, nakolik je ovládán rozhodnutími někoho jiného – a jak málo dbá na obecně platné právo.

 Koncert sopranistky Anny Netrebko se měl uskutečnit 16. října v Obecním domě v Praze. Z politických a ideologických důvodů byl zrušen. Jedná se o zvůli Fialova kabinetu, která nemá ve světě obdoby. Jediné, jak by Fialova vláda tento čin mohla obhájit, je, kdyby ministr Rakušan dal na sankční seznam České republiky všechny země, v nichž operní pěvkyně vystupuje, tedy i Rakousko, Německo, Švýcarsko, Francii, Itálii, Švédsko či Estonsko. Pokud tak neučiní, měl by tento ministr rezignovat – jako celá Fialova vláda. Dopouští se totiž uplatňování kolektivní viny, proti které se pokrytecky vymezují a odsuzují ji. Je smutné, pokud česká vláda jedná podle toho, co jí ukrajinská ambasáda nařídí, čehož si všímají již i v zahraničí. Hlavně že máme některé české ministry ověšené ukrajinskými řády. 

 Jsou snad Rakousko či Francie méně demokratické než Česká republika?

 Anna Netrebko se od podpory války distancovala, nesouhlasí s ní. V České republice ale vystupovat nesmí, a to proto, že se zde ustupuje politickým tlakům – a ne proto, že by vystoupit z jakéhokoli obhájitelného důvodu nesměla.

 Mnozí z nás se tak 21. srpna opět budou cítit ponížení, že o nás rozhodují jiní.

 Jiří Pospíšil z TOP09 dokázal, že právě tato na politické mapě sotva postřehnutelná strana je ve svém „svatém boji“ nejradikálnější: Panuje jednoznačná jednota, že ruská operní pěvkyně Anna Netrebko by vzhledem ke své historii neměla během války v Praze vystupovat.“ Anna Netrebko v České republice nezazpívá ze dvou důvodů: 1) Je Ruska a 2) České vláda plně podléhá vládě ukrajinské. Obojí motivace je odsouzeníhodná. Stokrát může propagandistický plátek Forum 24 lustrovat, co Anna Netrebko řekla v roce 2014. Směrodatné je, jak se postavila ke konfliktu v roce 2022 – a že na základě toho se k ní ostatní evropské země nějak chovají.

 TOP09 je hnízdem nejdogmatičtějších odpůrců čehokoli ruského, což kromě Pospíšila dokumentuje například Markéta Pekarová Adamová. Do Senátu ČR bude kandidovat za tuto stranu Dominik Hašek, který poté, co přestal mlátit spoluhráče v in-line hokeji, pojal za svou hlavní klasifikaci verbální útoky na vše ruské.

 Starostové a nezávislí (STAN) zase jako magnet přitahují osoby zapletené do různých kauz, od Dozimetru až po kupčení s tituly.

 Právě Vít Rakušan (STAN) se nechal slyšet, že chce v Praze plnohodnotného velvyslance. Asi, aby na ukrajinské noty nemusel tak dlouho čekat jako doposud.

 Vítovi Rakušanovi by někdo měl připomenout jeho vlastní výrok: Rozmohl se nám tu takový nešvar: Že prý nemáme odsuzovat kolektivní vinu vůči Ukrajincům, když sami uplatňujeme totéž vůči Rusům. Tak znovu: Pokud se zločinu dopustí člověk, je potrestán člověk. Pokud se zločinu dopustí stát, je potrestán stát. Včetně svých občanů, jinak to nejde.

A co když se zločinů dopouští Ukrajina – co pak, Rakušane? Ministr vnitra by si měl uvědomit, že Česká republika podepsala úmluvu o zákazu používání kazetové munice, tedy té, kterou Ukrajina v současnosti hojně aplikuje. Kazetová munice je morem pro civilní obyvatelstvo. Její používání je zrůdnost a zločin.

 Pokud si nepřejeme žít ve státě, který se vůči skupině obyvatel chová otevřeně rasisticky, a který si ohýbá právo podle svého, je nejvyšší čas, abychom takovému počínání řekli DOST. Jinak naše ponížení a frustrace z lokajství jednoho směšně nekompetentního kabinetu pouze poroste.

 

Ať pět čertů padne

 

V království strachu jenom hydra zpívá.

Slavíček písně nesmí zpívat žádné.

Vede se kampaň – tvrdá, trpělivá,

po níž i kvítek nepatrný zvadne.

Co nehodí se, tak je prostě zrádné.

Vztyčena paže nevadí, ta zdobí,

symbolem je již této chmurné doby,

v níž parta skřetů dvěma metry vládne.

Kdo věří v pravdu – míří do poroby.

V září snad vláda pěti čertů padne.

 

Nic nežli „správný názor“ nezaznívá,

a pokud zazní, na pranýři chřadne

ten, který sdělil, že jen banda mstivá

okrádá lidi – a činí tak za dne.

Vzepřít se tlakům není vůbec snadné.

Sahá se k lynči – všude plno zloby,

co fungovalo, najednou se drobí,

co bylo špatné, teď je náhle kladné.

Čím dál víc lidí tohle všechno zlobí:

V září snad vláda pěti čertů padne.

 

Hodnoty nejsou – místo nich tvář křivá.

Největší lumpy nikdo nedopadne.

Na výsluní se čestný nevyhřívá,

množství všech šíbrů je však mimořádné.

Z řeky je stoka, která denně smrádne.

Puch se dál šíří – puch se sto násobí.

Na nic už není – až na cizí hroby,

na ně se mnoho zbraní poslat zvládne.

Chceš vybrat důchod? Potrestá tě lobby.

V září snad vláda pěti čertů padne.

 

Rozum je vězněn. Z hlouposti je hobby.

Ani ty léky nejsou do zásoby.

Kozel vše spase – lid má za podřadné.

Elita? Kdepak. Lotři, z nichž jdou mdloby:

V září snad vláda pěti čertů padne.