Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další reakce na nedemokratické jednání vedení ČSBS

1. 6. 2021

Další reakce na nedemokratické jednání vedení ČSBS

31. 5. 2021

 

Dne 14. 5. 2021 jsme publikovali Stanovisko Platformy k přípravě zasedání ústředního výboru a XI. sjezdu ČSBS. Přinášíme další z ohlasů na toto stanovisko.

 

Dobrý den přátelé.

 

Vstupoval jsem do ČSBS s cílem přispět k nápravě pověsti svazu. Praděd, ze strany babičky, byl legionářem, jeden z dědů v padesátých letech muklem na příbramském uranu.

 

Je patrné, že koronavirového válečného stavu, se zdůvodněním zastavení spolkové činnosti, využili k nekalému chování leckteré zájmové kruhy. Bohužel, k udržení svých pozic to hodlá nedemokraticky využít zřejmě i část současného vedení svazu.

 

Informace, které jste mi zaslali, jsou pro mne cenné, i když jsou smutné a vážné. Jsem dva roky členem českobudějovické organizace ČSBS. Byl jsem o záležitosti, že se má letos organizovat sjezd, informován z neoficiálních kruhů (někdy v začátku roku 2021). Když jsem kontaktoval našeho budějovického předsedu pana Františka Kubáka, odmítl cokoli řešit. Z důvodu pandemie se to dalo pár týdnů chápat. Když mi ale při jednom mém telefonátu podrážděně oznámil, že z úsporných důvodů ruší oficiální telefonní číslo na českobudějovickou organizaci, došla mi jako členu trpělivost. Když jsem se nabídl udělat sbírku, aby bylo tel. číslo zachováno, nereagoval. Od té doby s členstvem nebo alespoň s jeho částí, nekomunikuje. Žádné přípravy kandidátek pro zástupce na sjezd a do ústředního výboru se nekonají (tedy alespoň dle absence jakékoli komunikace se mnou). Žádné informace o aktuálních věcech i formálních zprávách či dění ve svazu p. Kubák nepředává. Na moje dotazy reagoval téměř paranoidně. I přes moji nabídku demokratické primárky v Č. Budějovicích pomoci zorganizovat, nereagoval. Zřejmě uvažuje, že se nebude v přípravě konat nic. Do dnešní doby, jako předseda, mne, jako člena, neobeslal ani mailem, vůbec nijak neoslovil. Bohužel, začínám nabývat dojmu, že situaci účelově zneužívá, že nechce konat nic, co by ho v jeho funkci ohrozilo. Po mém naléhání o kontakt na nějakého dalšího člena ČSBS v Č. Budějovicích mi s výmluvou na zákon o ochraně osobních dat poskytl kontakt pouze na paní Marhounovou. Mimo pana předsedy Kubáka (a jeho manželky) od doby oficialit při mém vstupu do svazu před dvěma lety, mne nechává informačně v izolaci. Na jediného člena, kterého z Jihočechů nyní dále znám či mám kontakt, je tedy jen paní Marhounová. Prosím o zprostředkování dalších kontaktů. Pokud to lze zařídit, pošlete prosím můj kontakt, nebo jej zprostředkujte na jihočeské členy.

 

Pokoušel jsem se nějak se kontaktovat s ústředím. Na dva moje maily-dopisy na oficiální kontakty na vedení ČSBS a redakci časopisu svazu nikdo nereaguje. Doufám, že v současné době, kdy se epidemiologická opatření rozvolňují, bude možno nějakým způsobem výroční předsjezdové schůze zajistit.

 

Pokud sjezd proběhne bez seriózní regionální schůze (tj. bez možnosti demokratického hlasování všech členů, kteří mají o věc zájem − i v době koronavirových opatření ji lze uskutečnit i distančně či formou per rollam), budu považovat mandát delegáta za Jihočechy za neplatný!

Bratr Kubák svým postupem v českobudějovické organizaci porušil stanovy svazu hned v několika bodech. Rád celou věc případně svědecky osobně osvětlím, zodpovím před jakoukoli příslušnou komisí svazu.

 

Na dobrém jméně ČSBS i dalších českých vlasteneckých organizacích, jako např. Obci legionářské, mi kvůli tradicím mého rodu velmi záleží.

 

 Bc. Ivan Fabián, DiS,

člen českobudějovického ČSBS

 

 

Text dopisu bratra I. Fabiána jsem zpracoval a vystavil na web. Několikrát jsem s ním o problémech organizace, kde je členem, telefonicky hovořil. K jeho textu považuji za nutné připojit následující dodatek:

 

František Kubák mě na 10. mimořádném zasedání Ústředního výboru ČSBS, které se konalo 4. 6. 2019, šokoval jako propagátor sudetského landsmanšaftu, jeho ideologie, pohoršil svým tvrzením, že by se tzv. Benešovy dekrety měly zrušit, protože prý byly protizákonné, zejména dekret č. 16 prý byl zločin protože, podle F. Kubáka, na jeho základě byli popraveni nevinní lidé (seděl jsem vedle něj, slyšel jeho názory).

 

Využívám této příležitost, abych se veřejně od názorů Františka Kubáka, jimiž nepravdivě uvedené právní normy napadá, distancoval.

 

Vrazi z SS, gestapa, jejich udavači, spolupracovníci, arizátoři ad. nebyli nevinní lidé. Odsuzováni za své zločiny byli po zásluze.

 

Text dekretu č. 16 uvádíme zde: Platforma Vraťme vážnost ČSBS - Dokumenty - 1945 - Dekret o potrestání nacistických zločinců a jejich pomahačů (vratme-vaznost-csbs.cz).

 

 PhDr. Vladimír Pelc

 

 Platforma Vraťme vážnost ČSBS

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář