Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další hlasy z Václaváku - Noveský, Blaško, Skalický

4. 9. 2022

Další hlasy z Václaváku - Noveský, Blaško, Skalický

<< VÁCLAVÁK 3.9.2022 >> Na Václavském náměstí se na pódiu střídali řečníci, přinášíme další postřehy a projevy.

Ivan Noveský

3. září 2022 - 20:04

 

Přední energetický expert Ivan Noveský rozpálil demonstrující

 

Na dnešní demonstraci proti vládě pod názvem Česká republika na prvním místě vystoupil také Ivan Noveský, přední český odborník na energetiku.

 

„Dobré odpoledne, vážené spoluobčanky a vážení spoluobčané. Podařilo se nám změnit, bohužel negativně. V roce 1989 jsme byli plynárenská velmoc. My jsme byli i energetická velmoc. My jsme byli úplně soběstační. Před 32 lety Václav Havel řekl ‚naše země nevzkvétá‘ – a my musíme po 32 letech říci, že naše země umírá. Energetika, to je krev pro průmysl. Bez energie tato republika umře. A proto jsme dnes tady, protože si myslíme, že toto se musí změnit!“ volal do mikrofonu Noveský.

 

Dav začal volat „demisi, demisi, demisi“ a Noveský se přidal.

 

Hned poté zdůraznil, že Česko si vyrábí dost vlastní elektřiny a nemusí se spoléhat na elektřinu z lipské burzy. „Je to zcela absolutní nesmysl!“ hřímal Noveský.

 

„O té burze tady kolují určité fámy. Pokud někdo vyrábí elektřinu za 25 haléřů a pak ji prodává za 20 korun, tak to není nic jiného, než zlodějna,“ dodal Noveský.

 

Prohlásil, že jak vládě Andreje Babiše (ANO), tak vládě Petra Fialy (ODS) doporučoval koupit do českých rukou německé zásobníky plynu, které leží na českém území. Doporučoval také nákup plynu napřímo. „Ale oni nás vyhodili!“ rozčiloval se Noveský.

 

„Zloději, zloději,zloději,“ odpověděli mu demonstranti.    

 

Noveský žádá, aby se prodávala elektřina za 4 koruny za kilowatthodinu a zemní plyn za 15 korun kubík. „Bojujme za to, ať Česká republika neumře, ať vzkvétá. Bez energie jsme mrtví!“ varoval opakovaně.

 

Jsme přehlceni vašimi signály. Odejděte, hřímal z podia Blaško

 

„Vláda vykřikuje, že jsme ve válce a musíme tudíž přinášet oběti. My nejsme ve válce. My jsme jen obětí vašich naprosto nesmyslných válečnických choutek,“ uvedl na sobotní demonstraci na Václavském náměstí europoslanec Hynek Blaško (SPD) a vyzval vládu k odchodu. „Chceme v čele státu představitele, kteří jsou hrdí na svoji vlast, váží si jejích občanů a jsou si vědomi svých povinností vůči nim. Ne lokaje lezoucí do zadku tomu, kdo dá víc,“ vypálil.

 

Podle Blaška ikony naší historie, jakou byl svatý Václav, „musejí být zděšeny z toho, co se s milovanou vlastí a s jejími občany děje, jak je nakládáno s jejich odkazem, jak je zem zdevastována, rozkrádána, jak jsou její občané hnáni do energetické chudoby, jak občany a jejich situaci vláda ignoruje“.

 

„Členové vlády zapomínají na prostý fakt, že jsou zvoleni a placeni občany České republiky a jsou tedy povinni starat se především o jejich blaho,“ pokračoval a odmítl slova vládních činitelů, že „jsme ve válce“.

 

Tázal se, kdo dal členům vlády „právo udílet hraběcí rady typu ‚vezměte si svetr, když vám bude zima‘.‘“ Místo nich by prý kabinet měl zajistit energie v dostatečném množství a za přijatelné ceny.

 

„Už máme přehlcený přijímač vašimi signály. Jsme unaveni vaším vysláním,“ pustil se znovu směrem k vládě a narážel tak na častá slova premiéra Petra Fialy (ODS) ohledně „vyslání signálu“.  

 

„Vyzýváme vás, odejděte! Dokud je čas!“ hřímal pak europoslanec Blaško k bouřícímu davu. „Přiznejte si konečně, že na to nemáte a odejděte!“ uzavřel svůj vzkaz adresovaný premiéru Fialovi a jeho ministrům.

 

 

 

Skalický: Fiala vede zemi do bankrotu, musíme začít konat!

 „Fialova vláda vás vede do bankrotu a dělá to v cizí prospěch!“ hřímal od mikrofonu expert na dopravu a vodohospodářství Jan Skalický v projevu na akci Česká republika na 1. místě v Praze na Václavském náměstí. Varoval před obrovskými problémy, které Česko čekají, pokud se energetická krize nezačne okamžitě řešit – jinak „kleknem“.

„Fialova vláda vás vede do bankrotu! Vláda to dělá v cizí prospěch!“ hřímal do mikrofonu expert na dopravu a vodohospodářství Jan Skalický na akci Česká republika na 1. místě v Praze na Václavském náměstí. Varoval před obrovskými problémy, které Česko čekají, pokud se nezačnou okamžitě řešit.

„Jsme tu proto, že si uvědomujeme, že Fialova vláda jednoznačně vede rodiny, firmy, města, kraje, zemi, tento stát do chudoby a do bankrotu. Je to úplně jednoznačně vidět,“ řekl na úvod svého vystoupení Skalický.

Následně položil klíčovou otázku: „V čí prospěch to Fialova vláda dělá? Ve prospěch Berlína, Ameriky, Bruselu? V čí prospěch? Na to se musíme ptát. Když si uvědomíme, že je to jistě v cizí prospěch, tak je potřeba říct, že musíme začít konat!“ pokračoval Skalický.

Připomněl úspěchy a šikovnost lidí naší kotliny. „Jsme jediná malá země v Evropě, která dokázala sama postavit jadernou elektrárnu, nikdo jiný kromě nás to neumí!“ připomněl a lidé ho v názoru hlasitě podpořili. „Energetika je v tuto chvíli stoprocentně největším tématem, které musíme řešit. Bez ní tato země klekne a bude mít obrovské problémy,“ dodal.

Závěrem poděkoval všem, kteří za společnou akcí stojí: „Děkuji, že do toho jdou, oni jsou disidenti této doby, vláda s nimi nejedná, jsou v disentu, a přesto takto pracují,“ ocenil jejich snahy.

 

(red,prvnizpravy.cz,foto:arch.)