Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další den stále ještě místní války na východě Evropy

20. 2. 2022

Další den stále ještě místní války na východě Evropy

Odpoledne 19.února a v noci na 20.února pokračovala ukrajinská armáda v útocích ve směru na Doněck a Luhansk.

Ilustrační foto

20. února 2022 - 09:01

 

Dělostřelecká kanonáda se neuklidňuje. Kolem 1. hodiny ranní 20. února byl jihozápad Doněcka vystaven silné dělostřelecké palbě. V důsledku ostřelování byl zasažen další úsek plynovodu na okraji města v obci Ivanovka v Kyjevském okrese, který se nachází na obchvatu, který spojuje třídu Míru a Kyjevskou třídu. V centru města, Kirovský okres, Petrovský okres, poblíž doněckého letiště, Makejevka, Gvardejka, byla také slyšet silná kanonáda. Po krátkém klidu ve 2 hodiny ranní bylo obnoveno ostřelování vesnice Staromikhailovka těžkými zbraněmi. Existuje mnoho videozáznamů a fotografií ze země.

 

V Luhansku je situace podobná. Výstřely jsou slyšet na okraji města i v centru.

 

V ulicích Doněcka se pohybují obrněná vozidla sil sebeobrany. Ve městě operují ukrajinské sabotážní skupiny. Předtím, 19. února, byl zadržen ukrajinský sabotér, který se 18. února podílel na vyhození auta šéfa Lidových milicí DNR v centru města do povětří. Vydal rozsáhlé svědectví odsuzující teroristické aktivity Kyjeva.

 

Byly zveřejněny i záběry nálezu a zneškodnění auta naplněného 200 kilogramy výbušnin ekvivalentních TNT, které ukrajinští sabotéři plánovali vyhodit do povětří pod mostem, když tudy projížděla kolona autobusů se ženami a dětmi evakuovanými do Ruska.

 

Další den stále místní války ve východní Evropě

 

Podle ukrajinského prezidenta Zelenského jsou za všechny tyto akce zodpovědní obyvatelé Donbasu a ukrajinská armáda s tím nemá nic společného.

 

Mezitím pokračuje saturace Ukrajiny zbraněmi NATO. Další letoun C-130 naplnil Ukrajinu „vojenskou pomocí“ z Kanady. Na letišti v Kyjevě (Boryspil) byly před několika hodinami vyloženy pušky, útočné pušky s teleskopickými zaměřovači, nočním viděním a sledovacím zařízením.

 

V Rostovské oblasti v Rusku byl 19. února vyhlášen výjimečný stav, v ruské Voroněžské a Volgogradské oblasti byl také vyhlášen stav nejvyšší pohotovosti.

 

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který letos opouští svůj post, uvedl, že všechny známky „naznačují, že Moskva je připravena na rozsáhlou invazi na Ukrajinu. V současné situaci má asi pravdu. Rusko nemá šanci stát stranou. Je překvapivé, že se Moskva stále snaží přivést Kyjev k rozumu diplomatickým úsilím.

 

Zároveň od noci na 19. února začaly ozbrojené složky neuznaných republik aktivně reagovat na agresi Kyjeva. V důsledku protidělostřeleckého boje bylo zničeno několik palebných postavení ukrajinské armády a zabito a zraněno asi 10 vojáků ukrajinských ozbrojených sil.

 

Obyvatelé oblastí v Donbasu, které jsou pod kontrolou Kyjeva, veřejně obviňují ukrajinskou armádu, že ničí jejich domovy, nikoli „Putin“. Ukrajinští novináři to vše natáčejí, zatímco armáda sklíčeně prochází kolem.

 

Ruská federace na své straně nadále vrací dříve stažené jednotky do oblastí sousedících s Ukrajinou. Existují videozáznamy pohybu těžkého dělostřelectva a taktických raketových systémů.

 

Totální válka by byla katastrofou pro celý region, včetně západoevropských zemí a samozřejmě Ruska. Uprostřed probíhajících událostí je to právě vedení hlavních evropských států, které musí učinit těžké rozhodnutí, zda zastavit agresi Ukrajiny, totiž jít proti záměrům washingtonských elit a jejich satelitů vést válku za každou cenu nebo je následovat pokorně na porážku.

 

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)