Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dačić - Konečným cílem Prištiny je „vyčištění“ území od Srbů

29. 9. 2021

Dačić - Konečným cílem Prištiny je „vyčištění“ území od Srbů

 

Vyslání policejních sil na sever Kosova a Metohije bez informování KFOR a starostů srbských obcí není první provokací Prištiny, ale v každém případě je jednou z těch, které nesou vysoký stupeň rizika, řekl prezident Národního shromáždění Srbska Ivica Dačić.

Ivica Dačić, prezident Národního shromáždění Srbska

29. září 2021 - 04:20

 

„Ve skutečnosti zkoumají terén, jak daleko mohou zajít, a proto je důležité, aby mezinárodní společenství pochopilo, že pokud není chování Albina Kurtiho omezeno, tak samo přispívá k vyvolání regionální nestability,“ řekl Dačić.

 

Dodává, že takové napětí může způsobit vážnější bezpečnostní problémy, protože situace v regionu je bohužel taková, říká, že jeden incident může způsobit řadu souvisejících událostí a ohrozit mír v naší oblasti.

 

Pokud jde o reakci mezinárodního společenství, které vyzývá obě strany ke zklidnění napětí, Dačić říká, že je to běžné, a zdůrazňuje, že je to nesprávné, protože Srbsko nikdy nebylo stranou, která napětí způsobila.

 

„Naopak, Srbsko bylo vždy stranou, která prosazovala vše, co jsme podepsali a na čem jsme se dohodli, na rozdíl od Prištiny, která na obstrukci Bruselské dohody pracovala od samého počátku,“ uvedl Ivica Dačić.

 

Na otázku, zda EU ukázala, že nemůže být důstojným prostředníkem mezi Bělehradem a Prištinou, Dačić uvedl, že pokud EU neprosadí implementaci bruselské dohody, definuje se jako neschopný vyjednavač.

 

Připomínaje, že on, Hashim Thaci a Catherine Ashtonová podepsali bruselskou dohodu, Dačić poukázal na to, že s odchodem Ashtonové ztratila EU hodně na důvěryhodnosti, protože Federica Mogherini neměla dostatečnou politickou sílu a podporu nejdůležitějších faktorů v EU, a nemohla prosadit dohodu.

 

„Pokud EU není schopna umožnit provádění dohody po osmi letech od jejího podpisu, není -li ani schopna zajistit mír a stabilitu v Kosovu a Metohiji, pak otázka proč by měla být vedena jednání, je irevelantní,“ říká Dačić.

 

Dodává, že Srbsko zůstane dialogu věrné.

 

„Nebudeme to my, kdo bude porušovat Bruselskou dohodu, vždy se budeme účastnit dialogu, víme, jaký je konečný cíl Prištiny, obsadit sever, pokud obsadí sever, pak už pro ně nic není důležité, protože podmíní nové etnické čistky a vyhnání Srbů ze severu a prakticky Srbové nebudou v Kosovu a Metohiji, a tedy z jejich hlediska je problém vyřešen," zdůraznil Dačić.

 

Vucic Stoltenbergovi: Počkáme 24 hodin na vás, jinak Srbsko zareaguje

 

Poukázal na to, že by to nemělo být dovoleno a že je to červená čára Srbska, o které by měl každý vědět.

 

Na otázku, jak se na celou situaci a „jeho dítě“ dívají Spojené státy, se předseda parlamentu domnívá, že se dostaly do situace, kdy nevědí, co se svým dítětem dělat, tedy že by ho nechtěly převychovat.

 

„Ale je na nich, aby se rozhodly, jak se k tomu postaví, emocí není mnoho, pokud mají zájem zachovat mír a stabilitu, vědí, jak je implementovat, jedinou otázkou je, zda budou chtít,“ upozornil Dačić.

 

Poukazuje však na to, že to nelze říci o EU, protože Unie není jeden stát, jeden muž, ale existuje tolik různých zájmů, že nemohou dosáhnout konsensu v některých dalších otázkách.

 

„Ale pokud jde o USA, Německo a další velmoci, přesně vědí, jak potrestat ty, které stvořily,“ uzavřel Dačić.

 

Vlajka tzv. UCK na srbské ambasádě

 

Na vrata srbského velvyslanectví ve Finsku neznámí pachatelé minulou noc vyvěsili vlajku teroristické UCK, vlajka byla dnes ráno odstraněna.

 

Podle srbského ministerstva zahraničních věcí dnes ráno velvyslanec Sasa Obradovic odstranil vlajku z vrat vjezdu na srbské velvyslanectví a informoval o incidentu helsinskou policii, která  provedla místní šetření.

 

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)