Jdi na obsah Jdi na menu
 


CVVM - velmi špatné hodnocení vlády Petra Fialy

19. 4. 2023

CVVM - velmi špatné hodnocení vlády Petra Fialy

signalista fiala

19.4.2023 17:33

 

Agentura pro výzkum veřejného mínění CVVM přinesla dlouho očekávaný průzkum, ve kterém hodnotila pozici premiéra a vlády ve veřejnosti.

 

Závěry jsou ještě horší, než by se dalo očekávat. S činností vlády je spokojeno pouhopouhých 27% občanů a nespokojeno s její prací jež 69% našich spoluobčanů. To jsou velmi závažná čísla po zhruba roce a čtvrt činnosti Fialovy vlády. A zdá se, že  pokračuje degrese popularity vlády bude pokud i v dalších měsících. Tedy, pokud vláda nezmění svůj přístup k vládnutí. Už dnes je možné říci, že za 30 let existence České republiky by se našlo jen málo vlád, které byly nepopulárnější, nežli je vláda současná.

 

Nepopulárnější byly především všechny vlády Petra Nečase a také kabinet Mirka Topolánka. Z dalších vlád, mimo ODS byla méně populární v závěru svého působení již pouze vláda V. Špidly, která ovšem měla na začátku svého fungování celkem slušnou popularitu.

 

 

A jaké jsou příčiny tohoto velmi nepříznivého vývoje v podpoře vlády mezi občany? Již na začátku činnosti této vlády jsem upozorňoval na to, že většina ministrů  nemá žádné zkušenosti s praktickým vládnutím nebo s praktickým vykonáváním vysoké manažerské funkce a podstatná část ministrů má jen malou odbornost a znalost resortu, který řídí. Odstrašujícím případem je zejména ministr financí Stanjura, který pro výkon této funkce nemá žádné praktické ani teoretické zkušenosti.

 

Stále větší počet občanů se domnívá, že vláda vlastně neví, co má dělat. A že se stará o Ukrajinu více nežli o své vlastní občany. Vláda zkrouhla důchodcům valorizaci k 1. červnu a pokračuje ve svých antiseniorských úvahách nad důchody. A samozřejmě, že každý důchodce si dokáže alespoň zhruba vypočítat, o kolik vlastně peněz zmrzačením valorizačního vzorce měsíčně přišel. Průměrný důchod měl být zvýšen původně o 2700 Kč a toto navýšení bude o 1700 nižší.

 

Vláda začala s omezováním, s redukcí některých veřejných služeb. Mám na mysli především poštu a dále finanční úřady.

 

Počet filiálek České pošty v zemi se má snížit od června o 10%. Ale výběr poštovních úřadů, které mají být zrušeny je velmi chaotický a v zásadě generuje ještě větší problémy se zvětšující se docházkovou vzdáleností a s dobou čekání na poštách. Přitom na uzavírání poštovních filiálek vláda získá úsporu všeho všudy 700 mil. Kč. Omezením sítě finančních úřadů získá z hlediska objemu výdajů státního rozpočtu ještě titěrnější částku - 150 mil. Kč. Na druhé straně vláda využívá strach občanů z konfliktu na Ukrajině a jak vládní činitelé, tak mainstreamoví publicisté balamutí veřejnost o tom, proč je potřeba navyšovat zbrojní výdaje na úroveň 2% HDP. Tuto úroveň chce vláda už v příštím roce dosáhnout a tak informuje přes spřízněná média o nákupu amerických stíhaček za 100 miliard, německých Leopardu za 20 miliard a švédských obrněných vozidel pěchoty za cca 50 miliard.

 

Tím největším problémem, k jehož rozvoji vláda také přispěla, je nezvládnutí inflace, drahoty.  Ta se sice snížila v březnu na necelých 16%, ale vláda již straší tím, že navýší sazby DPH již v polovině tohoto roku. To ve svých důsledcích bude znamenat další oživení inflace. Takže můžeme říci, že lidem bude dále klesat životní úroveň. A toto nepříjemné očekávání, pociťované lidmi velmi intenzivně, je důvodem, proč vládě klesla popularita na jednu z nejnižších úrovní, které vlády ČR za posledních 25 let zaznamenaly.

 

Jiří Paroubek

vasevec.info