Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČR, její autorita a T. Mommsen

28. 10. 2020

ČR, její autorita a T. Mommsen

 

Pan Leschtina Jiří ve svém článku „Autorita státu je v troskách. Její obnova bude trvat desetiletí“, publikovaném 28.10.2020 na seznamzpravy.cz,  vyslovuje vážnou obavu o autoritu České republiky.  V textu cituje i známého německého vědce Theodor Mommsena „Významným příznakem toho, že autorita státu selhává, je situace, kdy přestávají zabírat racionální argumenty. Tedy právě ten aspekt autority, který německý historik nazýval ´více než radou, ale méně než příkazem, radou, kterou nelze dost dobře pominout“.

I my chceme uvést některá zajímavá slova německého historika a politika Theodora Mommsena, který se proslavil teoriemi o "indo-germánské" rase a pohlížel na Slovany jako na podřadné lidi. např. jeho citát: Buďte tvrdými. Rozum lebka Čechů nepřijme, avšak ranám i ona porozumí. Kromě toho postavil v tomto spise Čechy a Poláky na okraj evropských kulturních dějin a nazval je „apoštoly barbarství“. Na jeho teorie navázala nacistická věda a v kontextu českých dějin ideologie sudetských Němců. Mommsen takto ve své době reagovat na národní obrození slovanských národů.“ ( Z článku Konference o Slovanech, politická provokace? Konference se koná ve dnech výročí obsazení Československa Adolfem Hitlerem a vytvořením Protektorátu Čechy a Morava 15.3.1939).

Jsou výše uvedená slova pana T. Mommsena známá i panu Leschtinovi, který se jmenovaného německého vědce a politika ve svém článku dovolává?

Nebo jde o náhodnou shodu jmen dvou německých vědců? Či jinak se mýlíme?

J. Kovář

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář