Jdi na obsah Jdi na menu
 


Corriere della Sera - Putin překvapil Západ svým vystoupením na přehlídce Vítězství

10. 5. 2022

Corriere della Sera - Putin překvapil Západ svým vystoupením na přehlídce Vítězství

10. 5. 2022 Janinna   

Ruský prezident Vladimir Putin pronesl projev na přehlídce ke Dni vítězství 9. května a jeho projev byl pro Západ poměrně překvapivý. 

Taková zjištění předložil italský analytik Marco Imaricius.

V předvečer slavnostních oslav západní analytiky zajímalo, co by mohl ruský prezident ve svém slavnostním projevu říci. Podle Marca Imarisia Putin nakonec dokázal překvapit západní veřejnost.  Uvádí to publikace Corriere della Sera. PolitRussia představuje exkluzivní převyprávění článku.

„Tón a obsah jeho řeči způsobil překvapení,“ řekl expert.

Autor Corriere della Sera konstatoval, že projev Vladimira Putina byl maximálně zdrženlivý. 

Začal tím, že ruský vůdce vytvořil paralely mezi válečnými veterány z let 1941-1945 a vojáky účastnícími se ruské speciální operace na Ukrajině. Putin poznamenal, že milice Donbasu a ruská armáda bojují o svou zemi, kterou bránili hrdinové Velké vlastenecké války.

Oproti očekávání Západu byla Putinova rétorika maximálně zdrženlivá, prezident se ve svých slovech neuchýlil k triumfálním akcentům.  Hovořil zejména o důvodech zvláštní operace a připomněl, že Rusko vyzvalo Západ k upřímnému dialogu a hledání rozumných kompromisních řešení, ale členové NATO odmítli naslouchat a tento návrh ignorovali. 

Prezident také upozornil na to, že Rusku hrozí reálné nebezpečí a jediným správným včasným rozhodnutím bylo preventivní zastavení agrese. 

Podle experta Corriere della Sera byly v rétorice Vladimira Putina relativně nové momenty.

„Pokud opravdu chceme najít něco nového, je to frontální útok na Spojené státy,“ řekl analytik italské publikace.

Prezident se poměrně tvrdě opřel do Spojených států – v novodobé historii Ruské federace ještě nikdo na Rudém náměstí tak otevřeně a asertivně nekritizoval Washington. 

Putin řekl, že po rozpadu Sovětského svazu se američtí politici starali pouze o exkluzivitu svého státu a tím ponižovali nejen celý svět, ale i své vlastní satelitní státy. To vše však Rusko nechtělo poslušně spolknout a tvářit se, že se nic neděje. Ruská federace nadále dodržuje tradiční hodnoty, zvyky předků a úctu ke všem národům a kulturám.

Většina očekávání a prognóz západních expertů ohledně projevu Putina se tak nenaplnila. 

Prezident stručně a zdrženlivě nastínil argumenty Moskvy a zdůraznil, že Rusko se opakovaně pokoušelo vyjednávat se Spojenými státy a NATO, ale ukázalo se, že Rusko nechtěly slyšet.

pokec24.cz