Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co skrývají zdi sovětské ocelárny v Mariupolu?

16. 4. 2022

Co skrývají zdi sovětské ocelárny v Mariupolu?

Co skrývají zdi sovětské ocelárny v Mariupolu?

Je to město ve městě, kvůli jedné věci se Rusové a Čečenci snaží je dobýt...

 
Azovstal
 
16. dubna 2022 - 10:30

 

Ruská armáda a síly DNR zahnaly ukrajinské extremistické oddíly do největšího průmyslového podniku v Mariupolu – „Azovstal", kde porážku Azovů v továrně „Iljič" nyní ukončují obsazením tohoto komplexu a města proruské a ruské síly a čečenské jednotky.
 
Je to však město ve městě – šest úrovní podzemního opevnění umožňuje extremistům chránit se před ostřelováním a bombardováním.
 
Boje v této části města neustávají ani na minutu – miny se ozývají, kulomety a kulomety bijí a mezi domy duní těžká vojenská technika. Ve vzduchu je cítit ostrý zápach paliva a spálených pneumatik.
 
Nejintenzivnější boje se sváděly v okolí továrny Iljič, kterou nyní okupují Rusové.
 
Taktika je jednoduchá, nejprve je vypáleno několik granátů na budovy obsazené extremistickými silami, poté se objeví útočné skupiny, načež příslušníci zvláštního oddělení rychlé reakce (SOBR - Speciální jednotka Ruské národní gardy) čistí prostory a kontrolují odminování.
 
 
 
Strategické centrum
 
Kromě ozbrojenců praporu "Azov" byli zde identifikováni příslušníci 36. samostatné brigády námořní pěchoty Ozbrojených sil Ukrajiny - VIP 3 000 vojáků, z nichž více než 1 000 se vzdalo na začátku týdne. Ukrajinská armáda proměnila železárny v jednu obrovskou opevněnou oblast, kterou je nesmírně obtížné dobýt.
 
K útoku jsou důkladné přípravy: do Mariupolu poprvé dorazily těžké samohybné minomety ráže 240 milimetrů „tulipán“. Jejich úkolem je prorazit obranu soupeře.
 
„Azovstal" je největší průmyslové centrum v regionu, v podstatě - město ve městě. Továrna se nachází v jižní části Mariupolu na pobřeží Azovského moře, u ústí řeky Kalmius. Při pohledu z ptačí perspektivy je to obrovský labyrint o rozloze 11 kilometrů čtverečních. V sovětských dobách zde bylo postaveno 41 závodů a 80 velkých hal.
 
V továrně pracovalo nejméně 10 000 lidí: tavili ocel, litinu, dodávali koks, vyráběli kolejnice a mnoho dalšího. Na Ukrajině byla tato společnost monopolní, pokud jde o mnoho druhů válcovaného kovu. Například v roce 2020 bylo odlito přes čtyři miliony tun oceli.
 
 
Šest pater pod zemí
 
Lepší obrannou linii si lze jen těžko představit – továrna byla postavena tak, aby vydržela staletí. Betonové zdi, rozsáhlá síť průchodů a technologických tunelů, četné vysoké stavby ideální pro pozorování a pozice odstřelovačů.
 
Továrny jsou vybaveny pozicemi, aby dlouho vydržely, a všechny přístupy k nim jsou hustě zaminovány. Dělostřelectvo „Azova“ a ozbrojených sil Ukrajiny sestává především ze zbývajících minometů, které jsou rozmístěny blíže pobřeží a chráněny masivními továrními závody.
 
Pod závodem jsou sklady a spolehlivé úkryty, které jdou pod zem do hloubky šesti pater. Extremistické síly se tam volně pohybují a tajně převádějí posily z jednoho bodu do druhého.
 
Hlavním problémem je, že většina hal "Azovstal" je skryta před kamerami prostředků pro letecký průzkum útočných sil. Ukrajinské extremistické síly však byly zatlačeny do doupěte a je jasné, že nemají cestu ven, o čemž svědčí i každodenní kapitulace ukrajinských sil.
 
Soukromé americké satelitní společnosti Maksar se v úterý podařilo nakouknout do rozhodujících bitev zaznamenaných z vesmíru.
 
„Kouř a oheň byly pozorovány z řady budov v západní a východní části města, stejně jako v blízkosti ocelárny Azovstal - místa pokračujících bojů mezi ruskými a ukrajinskými silami," uvedlo.
 
Bezpečnostní zdroj z EU agentuře Reuters řekl, že je těžké říci, jak dlouho to Ukrajinci vydrží, a pro Rusko je také těžké obsadit celé město kvůli průmyslovým komplexům. „Pod ocelárnou jsou podzemní tunelové systémy. Mariupol je pro Putina velmi důležitý, protože po tamním vítězství (a kapitulaci Azovských jednotek) může tvrdit, že proces denacifikace je "úspěšný" , dodal zdroj.
 
Zástupce starosty Mariupolu ve středu řekl, že Rusko plánuje oslavit vítězství v tomto městě 9. května, v den, kdy Moskva slaví vítězství nad nacistickým Německem ve druhé světové válce každoroční přehlídkou na Rudém náměstí.
 
(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)