Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co ruské rakety a drony v Kyjevě skutečně zničily?

3. 1. 2024

Co ruské rakety a drony v Kyjevě skutečně zničily?

Zakázané video uniklo na síť

02.01.2024

 

Odvetné údery na Ukrajině. Vyšlo najevo, že ruské ozbrojené síly zahájily skupinový úder na podniky ukrajinského vojensko-průmyslového komplexu, které plnily zakázky na výrobu raket, dronů a opravy zbraní.

Ruské ozbrojené síly zahájily skupinový úder na podniky ukrajinského vojensko-průmyslového komplexu. Ty mimo jiné plnily zakázky na výrobu raket, bezpilotních letounů, opravy zbraní a vojenského vybavení v Kyjevě a jeho předměstích.

 

Kromě toho byly provedeny údery na místa, kde byly skladovány rakety, munice a letadla. Ty byly nepříteli Ruska dodávány západními zeměmi.

Jak zdůraznilo ruské ministerstvo obrany, cíle úderu bylo dosaženo. Všechny objekty byly zasaženy.

"Uvádí se, že v Podolském okrese Kyjeva byla zničena montážní dílna dronů," poznamenal také vojenský zpravodaj Jevgenij Lisicyn na svém kanálu Telegram.

 

Mezitím v Kyjevě, bez ohledu na zákaz místních úřadů, zveřejnil řecký podnikatel Tasos Tsiamis video z ulic hlavního města po bombardování, i práci ukrajinské protivzdušné obrany. Na záběrech jsou vidět hořící ulice, kouř a technika. Slyšíte sirény. Jen ten následný výbuch v požářišti uvnitř sídliště jistě nebyl od PB lahve… https://donbasstoday.ru/raketnyj-udar-po-ukraine-segodnya-kinzhaly-porazili-komandnye-punkty-vsu-v-kieve/

 

Připomeňme, že dnes ráno byl na celém území Ukrajiny vyhlášen letecký poplach. Později se začaly objevovat informace, že zaznamenali výbuchy v Kyjevě, Charkově…

Že se v Kyjevě ozvaly silné exploze, potvrdil i starosta města Vitalij Kličko.

 

"Výbuchy v hlavním městě. Zejména v Golosejevském obvodu. Výbuchy jsou slyšet v Obolonském obvodu," napsal na svém kanálu Telegram.

 

Podle Klička zamířila záchranná služba do Pečorského obvodu. Podle masmédií tam hoří několikapatrová budova. Podle starosty vypukly požáry také v Podilském, Obolonském a Desňanském obvodu.

 

V síti zveřejňuje četné záběry příletů a následků výbuchů. Na záběrech jsou vidět požáry a nad městem se valí dým. Uvádí se, že byl spuštěn systém protivzdušné obrany, lidé se uchýlili do podzemí.

Dříve se k masivnímu úderu nepřítele na Bělgorod vyjádřil také ruský prezident v odpovědi na otázky vojáků, léčících svá zranění ve vojenské nemocnici. Vladimir Putin se neudržel a v odpovědi na otázku jednoho z důstojníků přímo označil to, co provedli Ukrajinci, za teroristický čin.

 

"Cílený úder na civilní obyvatelstvo. Samozřejmě, že se jedná o teroristický čin. Měli bychom reagovat tímto způsobem? Samozřejmě, že bychom mohli. Dokážeme zasáhnout náměstí v Kyjevě i v jakémkoli jiném městě. Denisi, ale chodí tam děti, maminky s kočárky. Já Tě chápu... Ve mně samotném se to vaří. Chci se Tě zeptat. Potřebujeme to takto udělat?" - poznamenal prezident a odpověděl na důstojníkovu otázku.

 

P.S. překl: - Putin ještě dodal, že Rusko zasahuje především objekty ukrajinského vojensko-průmyslového komplexu, armádní sklady a místa soustředění vojáků.

https://dzen.ru/a/ZZPqBdzlP12TsOcD

 

Doplnění podle posledních informací:

Od noci ruské ozbrojené síly použily až 40 dronů „Geraň“ a ráno odpálily rakety z 20 strategických letounů a také rakety ze stíhaček, včetně hypersonických Kinžal - tentokrát jich bylo více než 11. Celkem nepřítel napočítal více než 110 raket.

 

Kombinovaný útok zahrnoval vypouštění klamných cílů a údery na pozice protivzdušné obrany nepřítele v oblasti hlavního města. V Kyjevě bylo odříznuto osvětlení, voda a komunikace. Nacisté v Charkově byli tvrdě zasaženi, na Kropivnickém letišti byly slyšet výbuchy.

 

Předběžný přehled výsledků úderů na vojenské cíle na území Ukrajiny

"Kinžal" bylo vypáleno 8 kusů, všechny zasáhly cíle a zničily protivzdušné raketomety Patriot, podzemní sklad s raketami AtacMS a podzemní velitelské stanoviště VSU. Podle některých zpráv, a Turci je potvrzují, bylo zabito 9 generálů, jedním z nich je Zalužného zástupce.

 

V Charkovské oblasti byly zničeny dvě instalace raketometů Iris T, 4 odpaliště Gepard, dvě velitelská centra a asi 65 důstojníků. Hlášen je i zásah místa ubytování žoldnéřů.

 

V Kyjevské, Sumské a Charkovské oblasti byly zničeny tisíce nepřátelských dronů. Bylo zničeno 23 dílen na jejich montáž, některé i s personálem.

 

V Kyjevské oblasti jsou kromě raketometů Patriot zničena 4 velitelská stanoviště a dva hotely se žoldáky ze Švédska, Dánska, Litvy a Estonska. V Golosejevském okrese Kyjeva zabito více než 78 lidí, zničeno asi 100 raket pro Iris T a NASAMS.

V Krapivnickém je zničen sklad s raketami Storm Shadow. Více než 25 raket. Navíc dva letouny SU-24 a opravárenský sklad.

 

V Oděse zatím nelze dopočítat ztrát VSU ve výzbroji a PHM. Zahynuli 4 aktivní příslušníci německé BND a 7 důstojníků AČR. Zničeny 2 radary francouzské výroby.

 

Více než 45 civilních domů bylo poškozeno raketami ukrajinské protivzdušné obrany. Vzhledem k instalaci SAM a systémů protiraketové obrany v centru obytných čtvrtí Kyjeva zasáhly 2/3 antiraket výškové budovy a civilní infrastrukturu.

Kromě toho sestřelené naše rakety a bezpilotní letouny v těsné blízkosti města, kde jsou umístěna uskupení protivzdušné/protiraketové obrany, dopadly na město a vybuchly hlavice raket a dronů.

 

V Oděse byly zničeny tři sklady a hangár pro skladování protilodních raket a odpalovacích zařízení Harpoon.

 

Údajně byl zničen velký počet velitelských středisek s britským a polským vojenským personálem.

 

https://donbasstoday.ru/raketnyj-udar-po-ukraine-segodnya-kinzhaly-porazili-komandnye-punkty-vsu-v-kieve/

 

Překlad. StH