Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co může změnit levice?

18. 2. 2020

Co může změnit levice?

  

   Hned zkraje letošního roku vznikly dva nové levicové subjekty. Jedná se o hnutí Budoucnost a o politickou stranu s názvem Levice. Shodou okolností vychází právě v českém překladu kniha Tajnosti levice, jejíž autor Jean-Caude Michéa podrobuje zdrcující kritice liberálně pokrokářsky zaměřené levicové strany a hnutí.

   Každá síla, která bude chtít resuscitovat levici, narazí na dvě překážky. Zejména občané pravicově orientovaní budou tvrdit, že levice už není zapotřebí, protože naprostá většina lidí se má u nás tak dobře jako nikdy v minulosti. Stačí se podívat, jak těsnou se stala česká kotlina vzhledem k počtu automobilů, jimiž naše domácnosti disponují. Anebo si prolistovat dávno dopředu vyprodané katalogy zájezdů do těch nejatraktivnějších koutů planety.

   Druhá námitka je snad ještě závažnější. Je pravda, že určitý počet lidí u nás žije v chudobě, na okraji společnosti přežívají řadově desetitisíce bezdomovců, statisícům domácností hrozí exekuce a velká část mladých lidí nemá při dnešních cenách žádnou šanci pořídit si vlastní bydlení.       

   Zabránila snad něčemu z toho naše etablovaná levice, která má plnou pusu sociální spravedlnosti? Vadí snad něco z toho Evropské unii natolik, že by k nám poslala své kontrolory? Vždyť ve všech těchto ohledech pouze kopírujeme evropské trendy.

   Prosadí naše nové levicové subjekty větší sociální spravedlnost Evropě navzdory? Jak chtějí bojovat s daňovými ráji, jestliže Evropská unie a předtím Evropské společenství se v této věci už více než půlstoletí omezují na slavnostní deklarování pevného odhodlání  něco s tím udělat. Jak chtějí dosáhnout většího zdanění bohatých, jestliže prakticky ve všech evropských zemích se daňová zátěž už téměř půl století přesunuje na střední a nižší příjmové vrstvy? Jak hodlají našim mladým opatřit bydlení, když na ně nemají ani mnohem lépe vydělávající mladí v Londýně či Paříži? Jak chtějí razantně omezit výdaje na zbrojení, když je evropským trendem jejich zvyšování?

   Drobné parametrické úpravy ve prospěch těch nejpotřebnějších je ochotna udělat i charitativněji zaměřená část pravice. Při vytyčování smělejších cílů by bylo třeba napřed pozorně přečíst příslušné evropské směrnice. 

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář