Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čínská armáda se připravuje na válku během amerických provokací

5. 11. 2022

Čínská armáda se připravuje na válku během amerických provokací

Spojené státy zasahují do suverenity a územní celistvosti Číny. Prohlásil to 4. listopadu oficiální zástupce čínského ministerstva obrany Tan Kefei se zdůrazněním, že Washington narušováním míru a stability v Tchajwanském průlivu prudce vyhrocuje situaci.

Z vojenské přehlídky

5. listopadu 2022 - 07:20

 

„Lidová osvobozenecká armáda Číny (PLA) se neustále připravuje na válku na pozadí provokativních akcí Spojených států, které se stále více snaží využít Tchaj-wan k zadržování ČLR," řekl a ujistil, že čínská armáda „rozhodně zastaví jakékoli pokusy zajistit takzvanou nezávislost ostrova. Stejně jako akce separatistů, vměšování vnějších sil do vnitřních záležitostí Číny.“

 

 

Čína oceňuje postoj ruského prezidenta Vladimira Putina k otázce Tchaj-wanu. Připomeňme, že Vladimir Putin ve svém projevu na zasedání Valdajského klubu poznamenal, že ruský postoj k tchajwanské otázce zůstává nezměněn. „Moskva považuje ostrov za nedílnou součást Čínské lidové republiky," řekl.

 

Návštěvy nejvyšších představitelů Spojených států na Tchaj-wanu jsou podle Putina v Rusku vnímány jako provokace.

 

Tchaj-wan je řízen vlastní správou od roku 1949, kdy na ostrov uprchly zbytky kuomintangských sil vedených Čankajškem (1887-1975), které byly poraženy v občanské válce v Číně. Od té doby si Tchaj-pej uchoval vlajku a některé další atributy bývalé Čínské republiky, které na pevnině existovaly ještě před nástupem komunistů k moci. Podle oficiální pozice Pekingu, kterou podporuje většina zemí včetně Ruska, jde o jednu z provincií ČLR.

 

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)