Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čína viní USA ze snahy o konfrontaci mezi skupinami zemí

25. 4. 2023

Čína viní USA ze snahy o konfrontaci mezi skupinami zemí

25.4.2023 13:43

"Žádná země nemá právo zasahovat do vztahů Číny s Ruskem," řekl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wenbin s odkazem na americká obvinění ohledně postoje Pekingu k ruské invazi na Ukrajinu.

Wang tak reagoval na vyjádření americké ministryně financí Janet Yellenové, která prohlásila, že  Čína  nemá vážný zájem na ukončení  války na Ukrajině, protože deklaruje partnerství s Ruskem „bez hranic“.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí kontroval, že postoj Pekingu k „ukrajinské otázce“  je objektivní a  čínsko-ruské vztahy  nejsou namířeny proti žádnému jinému státu a nemají konfrontační charakter. Obvinil USA z eskalace situace a snahy o konfrontaci mezi skupinami zemí.

Úřady Čínské lidové republiky ruskou akci na východě Ukrajiny neodsoudily   a nenazývají ji  invazí. Oficiální komuniké obvykle odkazují na „krizi“ nebo „ukrajinskou otázku“. Peking se také staví proti sankcím uvaleným na Moskvu a čínská média zprostředkovávají  ruský pohled na situaci.

V únoru 2022, krátce před začátkem invaze,  se Vladimir Putin setkal v Pekingu s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem . Obě země pak vyhlásily přátelství „bez hranic“ a Čína podpořila požadavky Ruska vůči NATO. Po vypuknutí války ČLR a Rusko posílily spolupráci v mnoha oblastech, včetně vojenských, a provedly společná  vojenská cvičení .

V závěru letošního března potom  Si Ťin-pching navštívil V. Putina v Moskvě. Návštěva a její průběh potvrdil blízké vztahy obou zemí v politické i hospodářské oblasti.

 Foto: Wang Wenbin

Jan Urbach

vasevec.info