Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čína varuje USA - "Pokud se někdo rozhodne oddělit Tchajwan od Číny, čínská armáda nebude váhat a začne válku"

11. 6. 2022

Čína varuje USA - "Pokud se někdo rozhodne oddělit Tchajwan od Číny, čínská armáda nebude váhat a začne válku, bez ohledu na cenu“

10. 6. 2022 Janinna   

Čínský ministr obrany oznámil, že je připraven potlačit pokusy o izolaci Tchaj-wanu od Číny. 

„Pokud se někdo rozhodne oddělit Tchaj-wan od Číny, čínská armáda nebude váhat a začne válku, bez ohledu na cenu,“ varoval.

Čína nebude váhat jít do války, bez ohledu na cenu, pokud Tchaj-wan vyhlásí nezávislost. Toto varování vyslovil čínský ministr obrany Wei Fenghe během jednání s šéfem Pentagonu Lloydem Austinem.

Šlo o první osobní setkání Wei Fengheho s jeho americkým kolegou.

Americký ministr obrany ujistil, že americká strana podporuje politiku „jedné Číny“, ale poznamenal, že akce čínské armády v regionu jsou „neprofesionální a nezodpovědné“. 

Jeho čínský protějšek prohlásil, že Spojené státy svými dodávkami zbraní na Tchaj-wan „vyvolávají nestabilitu“.

Mluvčí čínského ministerstva obrany se domnívá, že tímto způsobem čínský ministr varoval Austina před připraveností k vojenské akci.

„Pokud se někdo rozhodne oddělit Tchaj-wan od Číny, pak čínská armáda nebude váhat zahájit válku, bez ohledu na možné ztráty,“ citoval mluvčí ministra.

Dodal, že Čínská lidová osvobozenecká armáda hodlá rozhodně chránit suverenitu a územní celistvost země. Americkým úřadům tak dal jasně najevo, že flirtování s tématem Tchaj-wanu může skončit přímým vojenským konfliktem.

Lloyd Austin zase naléhal na čínskou armádu, aby nevyvolávala nestabilitu v regionu a neměnila status quo.

Americký prezident Joe Biden již dříve oznámil „vojenskou podporu“ Tchaj-wanu proti Číně, nicméně Bílý dům poté slova amerického prezidenta vzal zpět. Předtím ostrov tajně navštívila delegace amerických senátorů.

Pokec24.cz