Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čína stojí na straně Ruska

29. 10. 2022

Čína stojí na straně Ruska

 

29.10.2022 15:42

Čínské ministerstvo zahraničních věcí informovalo včera o telefonickém rozhovoru ruského ministra zahraničních věcí Sergeje Lavrova s čínským protějškem Wang I.

Podle čínské strany si oba ministři vyměnili názory na Ukrajinu a mezinárodní a regionální otázky společného zájmu. Šéf ruské diplomacie   poděkoval čínské straně za podporu ruské pozice ve prospěch „spravedlivého urovnání situace kolem Ukrajiny“.

"Čína bude silně podporovat Rusko pod vedením prezidenta Putina ve sjednocování a vedení ruského lidu k překonání obtíží, odstranění nepokojů, dosažení strategických rozvojových cílů a dalšímu posílení postavení Ruska jako supervelmoci na mezinárodní scéně," uvedlo k rozhovoru čínské ministerstvo zahraničí.

Čína je připravena prohloubit své vztahy s Ruskem na všech úrovních a jakýkoli pokus o zablokování postupu obou národů nebude nikdy úspěšný, řekl   Wang I. "Čína a Rusko mají právo pokračovat ve svém rozvoji a revitalizaci," řekl čínský ministr v telefonickém rozhovoru.

Z tohoto vyjádření plyne, že zprávy přinášené v poslední době západními sdělovacími prostředky o změně proruského postoje Číny byly zbožným přáním nebo přímo jednou z mediálních lží okolo konfliktu na východě Ukrajiny.

Jan Urbach

vaše věc.cz