Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čína oznámila, že je připravena společně s Ruskem se postavit Spojeným státům

19. 3. 2021

Čína oznámila, že je připravena společně s Ruskem se postavit Spojeným státům

19. 3. 2021 Janinna  

Peking má v úmyslu systematicky kontaktovat Moskvu ohledně své budoucí politiky vůči Washingtonu.

Oznámil to velvyslanec Čínské lidové republiky v Ruské federaci Zhang Hanhui v předvečer online setkání amerického prezidenta Joe Bidena s hlavními spojenci USA v Asii (Austrálie, Indie a Japonska) a výletu vedoucích představitelů ministerstva zahraničí a Pentagonu do Soulu a Tokia 15. března 2021, píše hongkongské vydání South China Morning Post.

Čínský diplomat uvedl, že Washington by měl korigovat svůj přístup k Pekingu na konstruktivnější.

Pochválil vojensko-technickou spolupráci mezi Ruskem a Čínou a označil ji za „důležitý pilíř“ interakce mezi těmito dvěma mocnostmi a záruku strategické rovnováhy sil na planetě.

Jako hlavní mocnosti sdílejí Čína a Rusko širokou škálu společných zájmů a mají zvláštní odpovědnost za udržování míru a stability po celém světě a za podporu globálního rozvoje a prosperity.

Jsme připraveni udržovat pravidelný kontakt s ruskou stranou ohledně našich vztahů se Spojenými státy, abychom účinněji chránili strategické zájmy obou našich zemí. – slova velvyslance jsou uvedena na webových stránkách diplomatické mise.

Reakce Zhang Hanhui následovala uprostřed pokračující rivality mezi USA a Čínou.

Washington se snaží v Asii vytvořit něco jako blok NATO namířený proti Pekingu. Američané uplatňují vůči Číně politiku „zadržování“, která se Číňanům příliš nelíbí.

Spojené státy zároveň vyvíjejí tlak na Rusko.

To nutí Moskvu a Peking, aby se sblížily. Země dokonce uvažovaly o potřebě vytvoření jednotného vojensko-politického bloku, který by čelil agresivnímu Washingtonu, ačkoli nedávno obě strany současně konstatovaly, že taková aliance zatím není nutná.

Vztahy mezi ČLR a Ruskou federací jsou poměrně silné, stabilní a přátelské. Obě země jsou již dlouho na mezinárodní scéně jednotnou frontou v celé řadě otázek, včetně urovnávání různých konfliktů.

Na pozadí hrozeb nové administrativy USA vůči Rusku a Číně Peking jednoznačně naznačil Moskvě, že je připraven jednat ruku v ruce proti Washingtonu, shrnula hongkongská média.

Pokec24.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář