Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čína netypicky přímá

17. 3. 2022

Čína netypicky přímá

17. 3. 2022 Janinna  

Stálá čínská mise při EU poté, co generální tajemník NATO vyzval Peking, aby odsoudil ruské akce na Ukrajině:

Nikdy nezapomeneme, kdo bombardoval naši ambasádu v Jugoslávii. A nepotřebujeme přednášky o spravedlnosti od porušovatele mezinárodního práva.“

7. května 1999 při bombardování NATO zasáhlo čínskou ambasádu v Bělehradě. Útok zabil tři lidi a více než 20 zranil.

https://t.me/rian_ru/154049

Čínské ministerstvo zahraničí: klíč k řešení ukrajinské krize je v rukou Spojených států a NATO

PEKING 17. března – RIA Novosti. Expanze NATO na východ je přímo spojena se současnou krizí na Ukrajině a klíč k jejímu vyřešení leží v rukou Washingtonu a NATO, uvedl na čtvrtečním brífinku mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien.

„Rozhodnutí vlády USA rozšířit NATO na východ přímo souvisí se současnou ukrajinskou krizí,“ řekl diplomat.

Poznamenal, že v posledních desetiletích mnozí odborníci na mezinárodní záležitosti zdůrazňovali, že další rozšiřování NATO proti Rusku by bylo fatální chybou v politice USA, ale „naneštěstí to americká vláda ignorovala a pokračovala v prosazování rozšiřování NATO na východ“.

Klíč k řešení ukrajinské krize je v rukou Spojených států a NATO. Doufáme, že Spojené státy a NATO jako původci krize důkladně přehodnotí svou roli v ukrajinské krizi, převezmou náležitou odpovědnost a podniknout praktické kroky ke zklidnění situace a vyřešení problému,“ upozornil.

https://bit.ly/3u10tWK

Čína obviňuje západní média z pokryteckého postoje k obětem konfliktu

Čínské ministerstvo zahraničí obviňuje NATO, USA a západní média z pokryteckého postoje k obětem konfliktů

PEKING 17. března – RIA Novosti. Postoj USA, NATO a řady západních médií je zjevně pokrytecký, pokud jde o oběti konfliktů mezi civilním obyvatelstvem, protože neprojevili obavy kvůli mrtvým lidem v Iráku, Afghánistánu, Sýrii, Palestině a Jugoslávii, řekl mluvčí ministerstva zahraničí Zhao Lijian na čtvrtečním brífinku.

„Chci zdůraznit, že postoj Číny k mírovým rozhovorům je konzistentní. Můžete se podívat na předchozí prohlášení Číny o IrákuSýriiAfghánistánuPalestině a Izraeli a dalších citlivých otázkách. Pokud jde o civilní oběti a humanitární situaci, chci se zeptat: také vás znepokojovaly oběti v Iráku, Sýrii, Afghánistánu a Palestině? Civilisté v těchto zemích vám nic neříkají?“ – řekl diplomat v odpovědi na otázku, zda se Čína obává, že kvůli akcím Ruské federace na Ukrajině umírají civilisté.

Zhao Lijian také připomněl oběti z řad civilního obyvatelstva Jugoslávie v roce 1999.

„Přikládali jste důležitost ztrátám mezi těmito civilisty? Pokud ne, obávám se, že nemáte právo Čínu kritizovat. Postoj Číny je jasný a čestný, objektivní a spravedlivý, avšak postoj Spojených států a NATO, včetně některých médií, je zjevně pokrytecký,“ dodal a zdůraznil, že to platí zejména o rasistické zaujatosti sdělení některých západních médií.

Poznamenal, že „měli byste doporučit, aby USA a země NATO přestaly přepravovat munici a přilévat olej do ohně a společně s Evropou, Ruskem a Ukrajinou se dohodly na míru prostřednictvím dialogu a jednání.“

https://bit.ly/3JnM1OX

Čína bude pokračovat v obchodní a hospodářské spolupráci s Ruskem. Mluvčí čínského ministerstva obchodu Kao Feng: Čína je proti americkým protiruským sankcím.

Pokec24.cz