Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čína a Rusko společně bojují proti „barevným revolucím"

11. 3. 2021

Čína a Rusko společně bojují proti „barevným revolucím"

11. 3. 2021 argumenti MZV ČLR o přátelství s Ruskem a zajištění politické bezpečnosti.
 

Státní poradce a ministr zahraničních věcí Číny Wang I prohlásil v neděli, že v roce 2021 Čína a Rusko budou pokračovat ve spolupráci při boji proti "barevným revolucím" a dezinformacím, a také v zajištění politické bezpečnosti.
Letos si připomeneme 20. výročí podepsání čínsko-ruské smlouvy o mírovém soužití a spolupráci.

 

Čínští analytici oznámili, že pro boj s "barevnými revolucemi" a dezinformacemi budou Čína a Rusko i nadále rozvíjet spolupráci v oblasti výměny průzkumných dat, řízení kybernetické bezpečnosti a výměny informací ve vojenských otázkách a nadnárodní zločinnosti.

 

Podle slov Wanga I se oba státy dohodly na prodloužení smlouvy o mírovém soužití a přátelské spolupráci a na přidání dohodě nového významu v nové epoše. "Je to mezník v čínsko-ruských vztazích a, což je důležitější, nový výchozí bod", řekl Wang.

Tváří v tvář pandemii COVID-19, ke které dochází jednou za století, stály Čína a Rusko bok po boku a úzce spolupracovaly v boji jak s koronavirem, tak i s "politickým virem", řekl Wang a podotknul, že Čína a Rusko, vystupující společně, budou i nadále "oporou míru a stability na celém světě".

 

Ministr zahraničí to oznámil v odpovědi na otázku ruského zpravodaje TASSu, který ji zadal na tiskové konferenci u příležitosti 4. zasedání 13. Všečínského shromáždění lidových zástupců.

 

"Čím nestabilnější je situace ve světě, tím větší je potřeba rozvoje čínsko-ruské spolupráce.“ Wang řekl, že Čína a Rusko si musí být navzájem strategickou oporou, možností rozvoje a globálním partnerem, neboť to je zkušenost, daná historií, a imperativ v nynější situaci.

 

Yang Jin, odborný asistent Ústavu pro studium Ruska, Východní Evropy a Střední Asie Čínské akademie sociálních věd (CASS), odpověděl Global Times v nedělním interview, že dvoustranná spolupráce v odpovědi na možnou "barevnou revoluci" je nutnou záležitostí, jelikož i Číně, i Rusku hodili rukavici zahraniční činitelé.

V lednu proběhly po celém Rusku včetně Moskvy protivládní akce. Západní média oznámila, že bylo zatčeno "více než 3000 protestujících". Svou úlohu v podněcování protestů sehrály i USA. Nicméně analytici prohlásili, že nadvláda amerického modelu byla oslabena pandemií a že nyní není Washington schopný začít nové kolo barevných revolucí.

 

Yang také řekl, že krize, která zachvátila Hongkong po protestech proti návrhu zákona o extradici v roce 2019 byla, v podstatě, pokusem o barevnou revoluci, podporovaným USA a Západem.

 

Mimo to Yang řekl, že naše dvě země mají společné zájmy v reakci proti potenciálním "barevným revolucím". USA a jejich spojenci se pokoušeli zadržet vývoj Číny a Ruska, když podněcovali a dokonce se snažili svrhnout jejich vlády podporováním a podněcováním protestů, když to ospravedlňovali tak zvanou demokracií a problémy lidských práv.

 

Podle prognóz Yanga mohou obě země zavést výměnu výzvědných informací v oblasti kybernetické bezpečnosti a ozbrojených sil, a také aktivizovat společné úsilí v boji proti nadnárodní a kybernetické zločinnosti.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář