Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čím se provinil Andrej Babiš v očích pětikolky a přidružených?

12. 3. 2024

Čím se provinil Andrej Babiš v očích pětikolky a přidružených?

 

 Především tím, že je předsedou ANO, nejsilnější politické strany v ČR, která podle průzkumů volebních preferencí již dlouhodobě spolehlivě  dosahuje přes 30 % , při posledních průzkumech dokonce i o několik procent více.

 

„Vítězem voleb by se podle lednového modelu stalo hnutí ANO se ziskem 33,4 procenta. ODS by měla 13,2 a Piráti 11,3 procenta. Do Sněmovny by podle modelu STEM pro CNN Prima NEWS zamířili rovněž zástupci SPD, které by mělo podporu 10 procent. Hnutí STAN by získalo 7 procent a TOP 09 5 procent.“

https://www.novinky.cz/clanek/volby-do-poslanecke-snemovny-volby-by-vyhralo-ano-40459542#utm_content=ribbonnews&utm_term=volebn%C3%AD%20preference%202024&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

 

Co z výsledků uvedeného průzkumu vyplývá, že všechny strany pětikolky dohromady mají jen o málo víc než samotné hnutí ANO. Pakliže k výsledku ANO připočteme ještě zisk SPD, který činil 10%, pak nová vládnoucí koalice, s velkou pravděpodobností doplněná ještě o hnutí PRO dr. Rajchla, které by mohlo získat nad 5%, byla by dost silná, aby mohla vládnout bez jakékoliv strany či hnutí dnešní pětikolky.

 

Takže pětikolce, kterou považujeme za asociální, protinárodní a hlavně též proválečnou, jde nyní o existenci a případné setrvání u vlády na další období. Proto každý prostředek proti politickým konkurentům se pětikolce hodí. Samozřejmě fialolvá pětikolka se nepustí do boje proti ANO s tématem válka či mír. Těch chcimírů je v republice totiž značná většina, u níž by své válečnické choutky  neprosadili. A tak velmi vděčným tématem pro ně je již osvědčeným, je téma Antibabiš. Dokonce v současnosti proti A. Babišovi nemusí nic vymýšlet, stačí navázat na témata, která již v minulosti dokonale rozpracovala. Od Babiše jako agenta až po miliardáře korupčníka. Ale to by nestačilo. A tak, jak již dříve sáhli do rodiny pana A. Babiše, věnovali se jeho nemocnému synovi, kterého vtáhli špinavé rozvířené politické války, kde také nuceně figurovala i manželka pana Babiše.

 

A aby to vše nebudilo u zájemců o „dnešní fialovskou politiku“ antipatii, obvinili pana Babiše, že se zajímá o děti, manželku pana bakaláře Lipavského, ministra zahraničních věcí, jenž politicky patří k Pirátům. Pan ministr totiž dost neprozřetelně obvinil pana Babiše z pacifismu. Řekněme si to zcela otevřeně: Stavět se do pozice válečníka a A. Babiše tlačit do mírových bot,  nemůže přinést v českém národě žádné pozitivní body politické body. A tak „umně“ přehodili vyhýbku. Babiš se stává, nebo se má stát, jak by chtěli, tím, kdo napadá děti a manželku politického konkurenta.

 

Ale to vše tady již bylo. Víme, jak dlouho se to táhlo. Babišovi zpestřovali život i sem tam nějakým vyšetřováním nebo dokonce soudím líčením. Přes to všechno, pak jejich zisk byl zanedbatelný. To ví. Tak vtáhli do boje bývalé „čestné a úspěšné“ funkcionáře strany, aby podali české veřejnosti „pravdivé svědectví“ o tom, čeho všeho je Babiš schopný. Myslím si, že půjde o seriál s mnohými díly různého obsahu.

 

Věřím však, že ani tentokrát fialovská vládnoucí klika v tomto směru nebude úspěšná. Pánové jsou si toho dobře vědomi a tak ve skrytu, za oponou připravují oslabení ANO, o rozvratu lze těžko mluvit, a hlavně pak se budou v budoucnosti zřejmě snažit, aby strany možné nové vládnoucí koalice vzájemně rozkmotřily. Budeme moci očekávat, že budou stavět Babiše proti Okamurovi a oba dva pak proti Rajchlovi a tohoto pak proti každému z nich. Jinak to asi nepůjde. Možná, že se nově objeví i další korupční skandály, vyšetřování a soudy. Ale i to již zde bylo. Ale procenta dnešních opozičních stran neklesala a neklesla tak hluboce, jak by bylo potřebné.

 

Samozřejmě v záloze je ještě korespondenční hlasování, nadělování občanství snad až   potomkům do čtvrtého kolena. Esem, možná též chystaným pro příští volby, mohou být i Ukrajinci, kteří u nás žijí. Jak se dají využít, či snad i zneužít, ještě uvidíme. Byli bychom rádi, kdybychom nebyli nemile překvapeni.

 

Samozřejmě pětikolka dumá, jak Babiš si mohl vůbec dovolit nastolit téma, že debaty

o vyslání vojáků na Ukrajinu jsou nepřípustné. Dostal již papež co proto, když se snažil mluvit o míru, hlavně o jednání, které by mu mělo předcházet. Kde kdo u nás napadl svatého otce za toto nehorázné a nepřijatelné snažení. Ale nejen u nás, ale také snad po vší Evropě se zvedly rozhořčené protipapežské hlasy. A proč by proto měli aktéři tohoto rozšířeného divadla šetřit pana A. Babiše? Také že nebudou, budeme toho svědky. Stačí sledovat naši politickou scénu.

 

Ale nejdříve si připomeňme, co všechno si pan Babiš v dnešní době troufnul a za co „musí být exemplárně potrestaný“, aby trest byl viditelný a citelný a tak odradil další chcimíry od podobných kroků.

 

Připravil Dr. O. Tuleškov

 

 Babiš - Debaty o vyslání vojáků na Ukrajinu jsou nepřípustné

 

Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se důrazně ohradil proti tomu, že je označován za válečného štváče. Babiš také nesouhlasí s vysláním vojáků na Ukrajinu.

Andrej Babiš, šéf hnutí ANO

10. března 2024 - 06:05

 

„Pamatujete si, jak mě novináři loni v lednu během prezidentské kampaně kritizovali za billboardy, kde na jednom bylo napsáno, že nezavleču Českou republiku do války, a na druhém, že generál nevěří v mír? Obviňovali mě, že jsem válečný štváč, že jen vyvolávám paniku a straším děti. Po roce se moje slova nejen naplňují, ale také se ukazuje, že moje billboardy byly proti dnešní realitě slabý odvar,“ napsal v komentáři pro MF DNES ke krokům současné vlády Babiš.

 

Babiš dále připomněl významné kroky v otázkách bezpečnosti, o kterých hovoří nejen ministryně obrany Jana Černochová, ale i šéf armády Karel Řehka.

 

„Nákup munice a zbraní, znovuzavedení povinné vojenské služby, odvody a teď i vyslání vojáků NATO na Ukrajinu. Nemine týden, aby někdo – prezident, premiér, ministryně obrany nebo náčelník generálního štábu – nepřiložil pod kotel. To, jak soustavně a samozřejmě mluví o válce, ve mně vyvolává neodbytný pocit, jako by nás salámovou metodou připravovali na zapojení České republiky do konfliktu na Ukrajině,“ pokračoval šéf hnutí ANO Babiš.

 

„Jen považte, co všechno jsme si od nich zatím vyslechli. Premiér Petr Fiala nedlouho po začátku ruské agrese mluvil o tom, že i my jsme ve válce, a také hovořil o zavedení válečné daně. Ministryně obrany Jana Černochová prohlásila, že Ukrajina není jediný cíl Ruska a že se musíme připravit na dlouhotrvající obrannou válku. Prezident Petr Pavel má za to, že trvalý mír je iluze, nedávno kývl na administrativní odvody a před pár dny po setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem podpořil debatu o vyslání vojáků NATO na Ukrajinu (zatím) za účelem výcviku tamních vojáků. Přeborníkem na strašení lidí je pak především náčelník generálního štábu české armády Karel Řehka, který si svoji práci vojáka plete s rolí politika,“ dodal.

 

„Debaty o vyslání vojáků NATO na Ukrajinu jsou pro mě zcela nepřípustné. Je to překročení pomyslné tenké červené linie. Nejdříve dodáváme zbraně a peníze, pak cvičíme ukrajinské vojáky, pak je začneme trénovat přímo na místě a pak to už je jen krůček k našemu přímému zapojení do války. Paralela se způsobem, jak USA zabředly do války ve Vietnamu, je až příliš nápadná. Tam to ale bylo o Agent Orange a napalmu, nikoli o uranu 235 a plutoniu 239. Místo toho, aby Macron s Pavlem uvažovali o vysílání vojáků Severoatlantické aliance na Ukrajinu, měli by se oba prezidenti zaměřit na to, jak přesvědčit druhou ukrajinskou armádu 650 tisíc mužů, kteří se ukrývají v Evropě, aby šli bránit svou vlast,“ uvedl Babiš na adresu prezidenta Pavla, který podpořil Macronovu myšlenku na vyslání vojáků na Ukrajinu.

 

(jk, idnes.cz, screen: cnn prima)