Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chystá Polsko vojenskou operaci na Ukrajině?

3. 5. 2022

Chystá Polsko vojenskou operaci na Ukrajině?

Redakceby Redakce 3. 5. 2022

 

V devíti zemích východní Evropy začalo jedno z největších cvičení NATO od konce studené války. Současně se objevuje stále více zvěstí – podněcovaných ruskou rozvědkou – že Polsko plánuje obsadit Lvovskou oblast. (Foto: Pixabay)

NATO zahájilo vojenské cvičení ve východní Evropě. Manévrů „Defender Europe 2022“ a „Swift Response“ se zúčastní 18 000 vojáků z 20 zemí. Alespoň to tvrdí Polsko, které prý plánuje invazi na západní Ukrajinu.

Cvičení NATO probíhá v devíti různých východoevropských zemích. Jedná se o „jedno z největších společných nasazení západních států od dob studené války“, uvedl britský ministr obrany Ben Wallace. Do akce se zapojí přibližně 8 000 britských vojáků.

Zúčastní se také budoucí země NATO Finsko a Švédsko. Ve Finsku probíhají manévry „Arrow“, kterých se účastní vojáci z USA, Velké Británie, Estonska a Lotyšska. Mimo jiné se zde cvičí seskoky padákem a útoky vrtulníkem. Evropa na jaře 2022: Válka a válečná nálada.

Polská armáda požádala veřejnost, aby nezveřejňovala žádné fotografie kolon projíždějících zemí. Jednalo se o bezpečnostní záležitost NATO. Cvičení ve východní Evropě probíhají přibližně čtyři týdny, tedy celý květen. Dá se předpokládat, že se sloupy budou opět valit i přes Rakousko. Během války v Jugoslávii se proti tomu postavili politici, a dokonce došlo k zákazu přeletů. V roce 2022 budou Rakouskem projíždět kolony NATO, aniž by to vyvolalo rozruch na veřejnosti.

 

Plánuje Polsko vojenskou operaci?

V Polsku mezitím kolují ostré zvěsti o válce. Rusko nedávno prohlásilo, že má zpravodajské informace o tom, že Polsko plánuje obsadit části západní Ukrajiny. Tato zpráva se neobjevila z ničeho nic. Už na začátku války polská státní televize ukázala mapu s rozdělenou Ukrajinou. Oblast kolem Lvova, která byla až do druhé světové války polská, si bude nárokovat Polsko.

Tato mapa se poprvé objevila v roce 2005. Tentokrát se do hry zapojilo samotné Polsko, nikoli Rusko.

Tuto fámu si vzal na paškál i americko-chilský spisovatel a režisér Gonzalo Lira, který žije na Ukrajině a od začátku války o ní referuje z kritických (jeho kritici říkají proruských) pozic. Lira dosud vystupoval jako dobře informovaný válečný zpravodaj. Již několik dní je zadržován ukrajinskou tajnou službou. I on zřejmě očekává polskou okupaci západní Ukrajiny. Domnívá se, že takový postup by byl zcela v zájmu Kremlu.

Rusko by pak mohlo vyvolat konflikt ve Lvovské oblasti. Lvov by mohl být brzy plný ukrajinských krajně pravicových banderovců, které by Rusko vyhnalo na západ, a ti by také považovali Polsko za útočníky. Pro Rusko by to byla velká výhra.Proč? Protože šílené neonacisty nelze nikdy zcela eliminovat – vždy budou vyvolávat násilí. Proto je lepší dát jim ohrazenou ohrádku než s nimi bojovat,“ píše Lira. Pak by se Poláci zabývali bojem proti nim, ne proti Rusům.

 

Lira tuto mapu zveřejnila před několika dny.

 

 Pokud by k tomuto scénáři skutečně došlo, Lvov by byl zničen. Z ruského pohledu by to byl úspěch, protože Lvov je sice daleko, ale o to blíže střední Evropě. „Nedivte se, že Rusové infiltrují tyto šílence a nasměrují jejich teroristické operace proti Polsku a EU mimo Rusko,“ řekl Lira. Anexe západní Ukrajiny by mohla vyvolat dlouholetou válku na prahu Evropy.

 

Jen informační válka?

Ruská rozvědka tvrdí, že Polsko již s USA jedná o způsobu této vojenské akce. Bude probíhat bez mandátu NATO, ale za účasti „ochotných států“. Vysvětluje se to „ochranou před ruskou agresí“. Lvovská oblast se již několikrát stala terčem ruských raketových útoků.

 

Zda je tento scénář jen střípkem do mozaiky ruské informační války, nebo se skutečně stane realitou, ukáží až následující týdny. Ruská invaze na Ukrajinu začala také vojenským cvičením. NATO nyní pořádá manévry, pravděpodobně také u Lvova.

Zdroj: tkp.at

armádaPolskoUkrajina