Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chybějící pojištění

27. 1. 2021

Chybějící pojištění

 

   Když Ulrich Beck popisoval charakter rizik, která nás v současné společnosti obklopují, považoval za jeden z jejich hlavních rysů absenci adekvátního pojištění vůči nim.

   Německý sociolog to ilustroval na příkladu jaderné elektrárny. Když už dojde k havárii, jako se to přihodilo třeba v Černobylu, neexistuje žádná adekvátní částka, která by mohla vynahradit zmařené životy, poškozené zdraví, do budoucna nevyužitelnou krajinu, riziko genetického poškození potomků, kteří se ještě ani nenarodili, a další škody.

   Co všechno může nadělat chybějící pojištění, toho jsme svědky také dnes. Žádný podnikatel a žádná firma nemají pochopitelně uzavřenou pojistku vůči ztrátám, které jim vzniknou, jestliže stát z důvodů epidemie omezí jejich podnikání. 

   Lze se pojistit proti požáru či výbuchu, proti úderu blesku a krupobití, proti povodni i ohni, proti lavinám či sesuvu půdy. Nelze se však pojistit proti štěkotu PSA. Zvláště ve čtvrtém a pátém stupni.

 

   Nelze dost dobře hájit názor, že vzniklé ztráty jsou součástí podnikatelského rizika, takže jsou osobním problémem těch, kdo podnikají. Oni sami si tyto ztráty nezavinili a kdyby bylo na nich, podnikali by klidně se ziskem dál. Někteří třeba až do posledního štamgasta.

   Nelze však obviňovat ani stát. Za ochranu veřejného zdraví včetně předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění odpovídá státní moc, nikoliv autoři petic či svolavatelé protestů a demonstrací.

  

   Chybějící pojištění se provizorně řeší tím, že se stát snaží kompenzovat ztráty těm, jejichž podnikání omezuje. Tento postup je napadán ze všech stran. Proti podnikatelům, kteří se domnívají, že kompenzace jsou nedostatečné, zaznívají hlasy těch, kdo se obávají nesplatitelného zadlužení země. Najdou se i takoví, kteří dokáží současně naříkat nad obojím.

 

   Zároveň přicházejí zprávy o tom, že pro řadu nejbohatších světových miliardářů je pandemie doslova zlatým dolem. Asi nejspravedlivější by bylo, kdyby se ti, kdo na koronakrizi vydělávají, podělili s těmi, kdo na ni doplácejí. Ale to taky nejde. Bylo by to proti zákonům trhu.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář