Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chudí chudnou, bohatí dále bohatnou

13. 2. 2021

V lednu přerušilo podnikání přes 25 000 živnostníků, o polovinu víc než v roce 2020

První měsíc nového roku je z pohledu počtu nově přerušených živností dlouhodobě nejsilnější. Leden 2021 překonal všechny dosavadní rekordy. Podnikatelské aktivity pozastavilo 25 534 OSVČ, což je o 50 % víc než vloni. „To je důsledkem trýznivé situace na trhu a nejistých vyhlídek do budoucnosti,“ říká Petra Štěpánová, analytička společnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company, která dnes statistiky zveřejnila.

Podnikání v roce 2020 pozastavilo téměř sto tisíc živnostníků, což bylo o 40 % více než v roce 2019. „Nepříznivý trend pokračuje i letos. Podnikatelé se v čím dál větším měřítku dostávají do existenčních problémům a dochází jim síly. Důvodem je především dlouhotrvající lockdown, který zasahuje zejména segment stravování, ubytování, cestovního ruchu, maloobchodu a služeb, nicméně tvrdě jsou postiženy i navazující obory,“ komentuje situaci analytička Bisnode A Dun & Bradstreet Company.

Detailnější analýza poradenské společnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company ukázala, že nejvíc přerušených živností bylo v lednu 2021 ve volné živnosti Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona. Jedná se o nejčastější obor podnikání mezi OSVČ a počet pozastavených živností je srovnatelný se stejným obdobím loňského roku. „Ve všech dalších oborech z TOP 10 však můžeme sledovat vysoký meziroční nárůst,“ upozornila Petra Štěpánová z Bisnode A Dun & Bradstreet Company s tím, že nejvyšší relativní nárůst zaznamenalo zprostředkování velkoobchodu (+ 1 126 %), podpůrné činnosti v zemědělství (+ 94 %) a silniční nákladní doprava (76 %). V absolutních hodnotách výrazné přírůstky zaznamenalo stravování a příprava staveniště. „Je třeba však podotknout, že v lednu ještě stále srovnáváme hodnoty předpandemické v roce 2020 a pandemické v roce 2021,“ uzavřela analytička z Bisnode A Dun & Bradstreet Company.

Vladimír Urbánek

Bisnode, 10.2.2021

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář