Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chmelár - Mediální obraz války na Ukrajině je extrémně zkreslený

23. 11. 2022

Chmelár - Mediální obraz války na Ukrajině je extrémně zkreslený

S nedávnou téměř partyzánskou vzpomínkou na 17.listopad 1989 a minulou dobu, vzpomněl jsem si i na pár faktů, které nezapadají do celkového obrazu této doby, píše Eduard Chmelár slovenský analytik.

Eduard Chmelár, slovenský analytik

22. listopadu 2022 - 07:20

 

Komunistický režim v poslední fázi své existence vypnul omezení západních médií, protože si uvědomil, že je to úplně zbytečné - poslouchali jsme v kuchyni Svobodnou Evropu, Hlas Ameriky a BBC, když jsme dali rádio do roury, kde  signál byl lepší. Tak řekněme upřímně, že svobodná Evropa byla také plná propagandistických nesmyslů, výmyslů a cílených dezinformací. Současná moc není ani dost chytrá na to, aby svým občanům věřila, že dokáží rozlišit propagandu od reality a vybrat potřebné informace. Masivní zákaz ruských médií je opravdu něco, co za fašismu zažili jen naši prarodiče.

 

Když Západ bojoval proti nacistům, nikdo nelhal, aby ukázal, že Němci jsou zbabělí, nešikovní nebo že neumí bojovat. Nikdo nenapsal, že Němci jsou hloupí, technologicky zaostalí a že nemohou vyvíjet nové zbraně. Vyhráli jsme díky této schopnosti nelhat sami sobě a slibovat si spíše „krev, pot a slzy“ než snadná vítězství.

 

Dnes vykreslujeme Rusy jako zrůdy, přijali jsme v jejich případě princip kolektivní viny, na rozdíl od muslimů, Rusy může urazit každý, kdo chce, můžete je jakkoliv ponižovat, můžete je nazývat podlidi a nikdo se nepostaví na jejich obranu, je to ideální cíl pro zbabělce. Zakazujeme ruský balet, ruské skladatele, ruské filmy a dokonce i ruské pohádky (jako RTVS nebo TV JOJ). Nelze si pomoct, ale připomíná to scény z románu George Orwella 1984 nebo 451 pom Fahrenheita Raye Bradburyho, ve kterých byla umělecká díla zničena jako zdroje emocí. O skutečné situaci na frontě nemáme téměř žádné ověřené informace, média jsou katastrofálně jednostranná a krmí nás Zelenského propagandistickými videi, kterým už nikam neuniknrme - ani na filmových festivalech či sportovních akcích, lidi neztrácejte čas posloucháním zběsilých demagogických politických projevů autoritářského lídra připomínající projevy Otec v temném sci-fi filmu Equilibrium.

 

Vnímavý čtenář, posluchač či divák už ví, že válka neprobíhá tak, jak ji popisují naši politici a média jim nakloněna a zprávy, že se ruská armáda rozkládá, jsou spíše k smíchu. Nevím, kdo si ještě pamatuje reportáže z války v Iráku, kdy si američtí vojáci stěžovali, že když potřebují novou výbavu, tak schvalovací proces trvá přes rok a že si techniku musí koupit sami. Bylo by zajímavé udělat srovnání s bojovými schopnostmi americké a ruské armády, ale analytici mainstreamu tomu nevěří.

 

Během dvacetileté okupace Afghánistánu zažívali západní spojenci katastrofu za katastrofou a ačkoli se našli kritičtí intelektuálové, kteří upozorňovali na neudržitelnou situaci a absurditu přítomnosti našich vojsk v tomto jinak nehostinném kraji, tak naše vlády se tvářily, že mají situaci pod kontrolou a držely dojem platnosti okupace do poslední hodiny, kdy se okupační správa zhroutila a muselii odtamtud utíkat jako krysy.

Ale co je důležitější - po každém takovém debaklu, ať už v Afghánistánu, Iráku, Sýrii nebo Libyi, kdy se kritici těchto operací ukázali, že nejsou extrémisté a protiameričtí živly (jak nás nazvali), ale že máme pravdu. Racionálně uvažující lidé by čekali alespoň reformu armády, transformaci systému velení, změna strategie nebo velkou osobní čistku, ale nic se nestalo. Podobné praktiky se opakovaly i v následných válkách, aktuálně na Ukrajině, a nic nenasvědčuje tomu, že by se z toho Spojené státy a jejich spojenci v NATO mohli poučit.

 

 

Sice propagandě, že se Rusko každou chvíli zhroutí a Putin že je nový Hitler, uvěří jen hloupí. Americké velení, naše ministerstva zahraničí a obrany chrlí denně fanatické výzvy, že jedině vojenské vítězství znamená mír. Oproti těmto militantním politikům, slova papeže Františka, který nás trpělivě vyzývá: „Nevzdávejme se. Mír je možný. Je však potřeba, aby každý pracoval na demilitarizaci srdcí a začal u sebe. Potom odzbrojíme a odzbrojíme násilí,“ řekl v pátek tento svatý muž a zdůraznil: „Všichni musíme být pacifisté. Chtít mír, ne jen příměří, které by snad jen posloužilo k znovuzbrojení. Skutečný mír, který je plodem dialogu. Zbraně toho nedosáhnou, protože neporazí nenávist a žízeň po dominanci, která se takto znovu objeví, možná jiným způsobem, ale znovu se objeví. „Připomeňte prosím tato slova Čaputové, Hegerovi, Káčera, Naďa a podobných, kdykoliv chtějí spěchat na papeže, hoďte jim tyto apely do obličeje, aby nemohli překrucovat jednoznačný význam této zprávy.

 

Spojené státy investovaly do války na Ukrajině za devět měsíců astronomických 91,3 miliardy dolarů. Je to o 33 procent více než celkové roční vojenské výdaje Ruska. Je to dvojnásobek ročních amerických výdajů na válku v Afghánistánu. A to nepočítám multimiliardové výdaje jiných států NATO. Pojďme si konečně dát jasně najevo, že to, co se děje na Ukrajině, není nic víc než proxy válka mezi NATO a Ruskem. Válka, ve které se této zvrácené logice podřizují politická, ekonomická a sociální práva obyčejných Ukrajinců. Stát na straně Ukrajinců, kteří trpí nejvíce, nemůže v žádném případě znamenat stát na straně Zelenského vlády. Tento chorý člověk chtěl nedávno rozpoutat třetí světovou válku, ačkoli od začátku věděl, že na území Polska přistála ukrajinská raketa a že šlo o NEHODU (jak ji dnes oficiálně označil Brusel). Polská vláda to věděla také, ale zbaběle mlčela, protože čekala na instrukce Joea Bidena, než usnou. Chápeš to? Celé to pardon pokakané NATO čeká až císař usne a bojí se říct pravdu. Pokud jsme v roce 1989 vyzývali k tomu, abychom vzali osudy našich zemí do svých rukou, tak tohle je karikatura takových cílů, výsměch, že Emir Kusturica mohl roztočit další tragikomedii z východo Evropy. Husákovo Česko - Slovensko se chovalo vůči Moskvě méně zlo než Čaputová Slovensko vůči Washingtonu.

 

Zelenskij není ani přítel míru, ani přítel svobody. Jeho vláda určitě není fašistická (žádný střízlivě uvažující člověk by neměl naletět tomuto propagandistickému tvrzení Moskvy), ale máme dost důkazů, abychom řekli, že netlačí krajní pravici, ale spolupracuje s ní. Nejnovějšími důkazy může být osud odvolaného ukrajinského velvyslance v Berlíně Andrije Melnyka, který vyvolal v Německu pobouření, když popřel zločiny Bandery a genocidu Židů a Kyjev ho odvolal z funkce - jen proto, aby ho povýšil a jmenoval náměstkem ministra zahraničí Ukrajiny! Už není možné mlčet a zlehčovat skutky této junty. Dříve nebo později, pokud chceme vzít Ukrajinu do Evropské unie - je nejvyšší čas mít proti ní nějaké požadavky a vyžadovat splnění demokratických a ekonomických kritérií platných pro všechny.

 

Společně s papežem volám: zastavte tuto válku. Je nesmyslná a nehodná dalších obětí. Ukrajina má silné spojence, kteří jí mohou získat svobodu i u jednacího stolu a bez krveprolití. Pokud to nechtějí udělat, měli by být vyrobeni. Víme, že jak říše slábne, jejich žízeň po krvi sílí. Nakonec se ale všichni vyčerpaní budou muset stejně zastavit, ohlédnout se zpět a odpovědět na otázku budoucích generací: Co jste udělali? končí komentář Eduard Chmelár.
  ·   ·

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:aech.)