Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chersonská oblast žádá Putina o včlenění do Ruska

11. 5. 2022

Chersonská oblast žádá Putina o včlenění do Ruska

 

Dnes 13:08 – Cherson

Jitka Zadražilová, Novinky

 

Chersonská oblast připraví do konce letošního roku legislativní podklady pro vstup do Ruské federace, prohlásil Kirill Stremousov, zástupce šéfa regionu. Vedení oblasti chce podle jeho slov apelovat na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby byl region do Ruské federace přijat. Cherson byl ruskou armádou dobyt na počátku března.

Ruský voják během hlídky na pláži v Chersonské oblasti

„Referendum, které se na Krymu konalo naprosto legálně, nebylo přijato světovým společenstvím, které udělalo vše pro to, aby Rusko nevnímalo jako plnohodnotný subjekt světového společenství,“ řekl Stremousov.

Proto bude vedení Chersonské oblasti podle jeho slov žádat ruského prezidenta Putina, aby byla Chersonská oblast přijata jako plnohodnotný subjekt k Ruské federace.

 

 

Stremousov přislíbil, že všichni obyvatelé Chersonské oblasti získají právo na ruské občanství.

„Budeme se maximálně integrovat do Ruské federace. Všichni občané na území Chersonské oblasti budou mít právo na ruské občanství, na ruský pas,“ prohlásil podle místní prokremelské televize.

 

Na výzvu již zareagoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, podle kterého musí k anexi okupovaného Chersonu dojít „legitimně, jako v případě Krymu”. O připojení k Rusku by měli rozhodnout obyvatelé v referendu.

 

Cherson sousedí na jihu s dříve anektovaným Krymem. Ruská propaganda vnímala ruskojazyčný Cherson jako proruské město, ale jeho obyvatelé k údivu ruských vojáků pravidelně proti okupaci demonstrovali.

 

Červeně vyznačené oblasti potřebné k vytvoření pozemního koridoru do Moldavska

Foto: Novinky

 

Ukrajinští představitelé nyní tvrdí, že ruští okupanti se snaží vyvíjet vliv na místní obyvatele podle scénáře vyzkoušeného při anexi Krymu, tedy včetně únosů, věznění a mučení přívrženců Ukrajiny