Jdi na obsah Jdi na menu
 


Che Guevara - 14.6. 1928 - 9.10. 1967- chtěl spravedlivý svět

15. 6. 2023

Che Guevara - 14.6. 1928 - 9.10. 1967- chtěl spravedlivý svět

14.6.2023 12:52

Jeho jméno i dnes vyvolává u jedněch naději, u druhých hrůzu. Je dějinnou skutečností, že Che Guevara, se stal symbolem revolty národů třetího světa proti politice USA. Měl svůj sen, chtěl zásadně změnit svět. Na rozdíl od jiných, viděl skutečný život v Latinské Americe. Viděl bídu a nespravedlnost.. Che Guevara se stal vzorem pro mladou generaci. Dokázal je oslovit. Trička s Che Guevarou jsou stále v kurzu. Guevara i dnes dává naději a vizi o spravedlivém světě.

V těchto dnech si připomínáme 95.výročí jeho narození. Narodil se v Argentině, tam vystudoval lékařství. Jeho životní cesta, však šla jiným směrem, svůj osud spojil s cestou revoluce. V roce 1959 stál u zrodu vítězné kubánské revoluce. Ta zásadně změnila, jak politicky, tak i sociálně celou latinskou Ameriku. Příklad Kuby ukázal cestu k politické a ekonomické spravedlnosti i dalším státům latinské Ameriky, Afriky, Asie.

Revoluční Kuba, byla prvním státem latinské Ameriky, který se vzepřel Spojeným státům americkým. Latinská Amerika byla do té doby jen záhumenkem USA. Teprve s vítězstvím kubánské revoluce se latinské Amerika probudila. Ta malá Kuba se stala vzorem. I přes mnohé pokusy, včetně intervence USA v roce 1961 Kuba si svou samostatnost uhájila. Che Guevara se stal představitelem revoluční Kuby. Několikrát navštívil i Československo.

Osudem Che Guevary bylo to, že chtěl ještě více změnit svět. Jeho tragická smrt, v bolivijských horách v říjnu 1967, ukončila jeho vizi o revolučních změnách v celé latinské Americe. Přesto jeho odvaha budí úctu, vstoupila do dějin latinské Ameriky. V roce 2016 na Kubu přiletěl tehdejší prezident USA Obama, svou cestou přiznal neúspěch politiky USA vůči Kubě. Sen Che Guevary se naplnil. Kuba zvítězila. Kuba si svou samostatnost uhájila. Dala vzor ostatním. U začátku této cesty stál Ernesto Che Guevara.

Přemysl Votava

vasevec.info