Jdi na obsah Jdi na menu
 


Charkov se vylidňuje

26. 4. 2024

Charkov se vylidňuje

26.4.2024 08:34

Počet obyvatel Charkova na východě Ukrajiny klesl od února 2022 asi o 40 procent, uvedl šéf vojensko-civilní správy Charkovské oblasti Vitalij Gančev. Z údajně téměř 2 milionů lidí je to dnes přibližné 1,2-1,3 milionu. Ještě před několika týdny přitom civilní zpráva tvrdila, že obyvatelé z města neodcházejí.

Pohyb údajně vyvolává formování skupiny ruských vojsk „Sever“ (N) v oblasti Bělgorodu, které má být znakem   probíhajících vážných příprav útoku na Charkov.  Ukrajinské úřady sice takový vývoj zpochybňují, ale podle vojenských analytiků má být obsazení Charkova nutné k zajištění bezpečnosti regionu Bělgorod a vyvolání kolapsu ukrajinské obranné linie.

Zajímavostí v souvislosti s pohybem obyvatelstva Charkova je vývoj na realitním trhu. Byty se postupně staly neprodejné i za poloviční cenu oproti době před několika měsíci. V současnosti se některé prodávají za pouhých 5 tisíc dolarů.

Z Charkova údajně odchází zejména Ukrajinci, ruské obyvatelstvo města vzdáleného 35 kilometrů od hraniční linie však v rozhodující většině zůstává a jde mu zejména o to, aby město nebylo vážně poškozeno a nedošlo k lidským obětem.

Jan Urbach

vasevec.cz