Jdi na obsah Jdi na menu
 


Československý stát bude republikou… šlechtické výsady budou zrušeny…

9. 12. 2023

Československý stát bude republikou… šlechtické výsady budou zrušeny…

 

Československý stát bude republikou. Ve stálé snaze po pokroku bude zaručovat úplnou svobodu svědomí, náboženství a vědy, literatury a umění, slovního projevu, tisku a právo shromažďovací i petiční. Církev bude odloučena od státu. Naše demokracie bude spočívat na všeobecném právu hlasovacím; ženy budou politicky, sociálně a kulturně zrovnoprávněny s muži. Práva menšin budou zabezpečena poměrným zastoupením; národní menšiny budou požívat stejných práv. Vláda bude svou formou parlamentární a bude uznávat principy iniciativy a referenda…

Československý stát provede dalekosáhlé sociální a hospodářské reformy; velkostatky budou vykoupeny pro domácí kolonizaci, šlechtické výsady budou zrušeny…

 

Plně přijímá demokratický a sociální princip vlastenectví a připojuje se k nauce, že všecky závazky a smlouvy budou uzavírány otevřeně a upřímně bez tajné diplomacie.

Naše ústava povede k účinné, rozumné a spravedlivé vládě, která vyloučí všechny zvláštní výsady a zakáže třídní zákonodárství.

Demokracie porazila teokratickou autokracii. Militarismus je překonán - demokracie zvítězila; na základě demokracie bude reorganizováno lidstvo.

Síly temnoty posloužily vítězství světla - vytoužený věk lidskosti svítá.

Věříme v demokracii - věříme ve svobodu, svobodu vždy větší a větší!

 

Dáno v Paříži dne 18. října 1918.

Profesor Tomáš G. Masaryk,

ministerský předseda a ministr financí.

 

Generál Dr. Milan R. Štefánik,

ministr národní obrany.

 

Dr. Eduard Beneš,

ministr zahraničních věcí a vnitra

 

(Výňatek z Washingtonská deklarace, Prohlášení nezávislosti československého národa  jeho prozatímní vládou(