Jdi na obsah Jdi na menu
 


Česká republika jako součást Německa? Ne, děkujeme!

13. 5. 2024

Česká republika jako součást Německa? Ne, děkujeme!

Někdy kolem r. 2015 vyšla tato mapa, údajně na nějakém humoristickém plátku. Co na ni můžete vidět? 17. státem SRN není ČR jako celek, ale rozčleněná na tři části, země, Čechy, Moravu a Slezsko. Toto členění odpovídá i snahám menší části Moravanů, kteří touží po obnově Markrabství moravského, a hrstce Slezanů, kteří se vidí v konstituování Slezska, jehož hranice by sahala až někam k Olomouci. Je tedy zaděláno na vnitřní konflikty v jednotné ČR. Jaký můžou mít ráz a úroveň? To poznáte, když sem tam nějaký moravský markrabista se zatoulá na Vaši stránku a vyleje Vám na ni své "politické představy".

 

Že asi těžko šlo a jde o humor potvrzuje celkový náš vývoj v posledních desetiletích. Někteří "čeští" politici se netajili tím, že by z ekonomického hlediska neměli nic proti splynutí ČR se SRN. Kdysi to byl i Špidla a k tomu tendoval i D. Herman, přestože v něm bují, jak se tvrdí, určité monarchistické tendence. Jiní mluví o tom, že se staneme ekonomicky německou kolonii, občas jsou slyšet též slova o novém německém protektorátu.

 

Z německé strany sou představy o budoucnosti SRN ještě divočejší, Jedna z nich již více než 100 let se zabývá německou střední Evropou. Imperiální snahy Německu nejsou cizí. O tom podrobněji pojednáme na jiném místě a v nejednom textu.

 

Dr. O. Tuleškov