Jdi na obsah Jdi na menu
 


Češi jako Švejci státu. Redaktor Metra spadl z Měsíce?

15. 2. 2022

Češi jako Švejci státu. Redaktor Metra spadl z Měsíce?

Jirí Jaroš Nickelli, Spol. L.Svobody Brno

 

Četl jsem článek pana Hrabici v Metru "Češi státu nevěří, jsou švejci" (Metro 25.II.21,str 03.). A nevěřil jsem svým očím. Pan redaktor píše, že Češi (ano "oni Češi", redaktor píše jako k národu nepatřící badatel "etnolog", pozorující cizí kmen -  Třetí osoba,onikání,  to jsou dnešní moresy psavců trénovaných novou žurnalistikou) odkazují na tzv. "neposlušné odborníky" a tím zdůvodňují neochotu poslouchat antikovidová nařízení neboli nařízení lidem nazývaných "Svědků Covidových". A korunuje to větami " "Němci mají radost z povinnosti, Češi zase radost z obcházení povinností". Líp by to ani protektorátní Moravec nenapsal.  Je školsky zjevné nepolíbení pana redaktora historií vlastního státu. Copak že to kdysi pravil katan českého národa Heydrich? Že "Češi jsou smějící se bestie". Na to pan redaktor nepomyslel?

 

Se střední jedovatostí musím připomenout výrok našeho klasika Jana Wericha, že "Češi jsou zprincipu proti vrchnosti". Samosebou, že to tak je  - a tak  to bude pane redaktore, dokud my Češi budeme:

za první, protektorátem žaláře národů zvaného Unie,

za druhé pokud budeme hospodářskou a počínající politická kolonií Německa, 

a za třetí pokud budeme otrockým vojenským federátem NATO, určeným jen k tomu, aby plnil rakve na zahraničních misích pro cizí zájmy. Nebo už snad těch rakví nemáme dost?

 

Pan redaktor vyvolává dojem, jakoby nikdy neprobíral dějiny vlastního národa a státu - jinak by nemohl napsat takovou zhovadilost o německé radosti z povinností a o české radosti z obcházení povinností!

 

Pan redaktor zapomněl  na tři století trvající živoření českého národa pod knutou Habsburků, která vypěstovala na jedné straně národní odpor, a na druhé straně lokajskou mentalitu kolaborantů, která se v českých politických stranách projevovala až do jara roku 1918. Tento habsburský rektoalpinismus našel svou upíří rekonvalescenci v některých straničkách současnosti, a manifestně se projevil na jedné straně vztyčením ostudného mariánského sloupu, na straně druhé  snahou o renovaci pomníku italovraha Radetzkyho, otce našich monarchistů...Pan redaktor zapomněl na střídání režimů, které otřásalo národem jednou tak, podruhé onak, a vypěstovalo nechuť a nevůli k cizím vrchnostem, které nám velmoci napořád vnucovaly a vnucují zas.

 

My moc dobře víme, kam  a jak německý pangermanismus a jeho potomek nacismus dovedl německý národ k "plnění povinností". V I. válce až k Verdunu, ve II. válce až ke Stalingradu.

 

To bylo skvělé plnění povinností, jen co je pravda! A toto jejich plnění povinností vedlo k Osvětimi a k Mauthausenu, k Bergen-Belsenu a ke Gross-Rosenu, k Sachsenhausenu a Dachau, atd. A jeho federáty vedlo k Chatynu a ke Lvovu K Babymu Jaru, k  Českému Malínu a Lidicím, k Jasenovci a Oradouru, k Marzabottu a Kragujevci,  atd. A dodnes nám, Polákům a Řekům za tato plnění povinností, za tato zvěrstva nezaplatili, co by se za nehet vlezlo, almužny tzv. česko-německého fondu nepočítaje...

A dnes nám někdo po vzoru Moravce Emanuela (aby ten nový nebyl dotčen) a Goebbelse radí, abychom se chovali "disciplinovaně" a dodržovali rouškobraní, a další nařízení, která ani nejsou od nás, ale rovnou z Bruselu. 

 

Je to podobné, jako když nám jistý pan Krystlík, "agent hlásná trouba cizích mocností", vykládá nesmysly o tom, jak je "TGM pro nás nevhodný vzor státníka". Takových zhovadilostí se naše rodiče načetli dost už za "protentokrátu"...

 

Panu redaktoru bychom mohli připomenout, že už Rakousko mělo skvělou militární větu, jak srovnat neposlušné rebelanty - "Maul halten und weiter dienen!" Hubu držet a dále sloužit! 

 

To mohl pan redaktor napsat rovnou - a nemusel se obtěžovat celým článkem s citací Barucha Spinozy, že "svoboda je poznaná nutnost". (Tezi pak převzal filosof G.W F. Hegel...). Proč tedy tak pomlouváme Čínu?? Tam v počátcích modernizace - kdysi dávno na konci 50tých let 20.století - Čínané údajně viděli klad poznané nutnost v tom, že si mohli koupit bílé kecky nebo tenisky. U nás o ně v té době byla velká sháňka, ale to asi pan redaktor nepamatuje -a to také byla  "svoboda poznané nutnosti". Jo, a lidé nad 65 let nepanikaří. Řada z nich se dala dobrovolně očkovat, i já 72letý sem patřím, nosím "čuňokryt" jak se na Brněnsku u chlapů praví (dámy nosí pochopitelně roušky!), disciplinovaně tam, kde je to potřeba  - a nenosím jej tam, kde to třeba není... Ale nebudu pět na tato opatření ódy jako za prvního protektorátu. Ovšem s námi recividisty to pan redaktor nevyhraje, my jsme totiž ty "smějící se bestie", pravda? A my, "buranští voliči, nevzdělaní vidláci antiblokových stran", si prostě děláme z paniky demabloků legraci... 

 

Autor je pozůstalý po obětech nacismu