Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cena lidských práv Franze Werfla

19. 10. 2023

Cena lidských práv Franze Werfla

 

Nadace proti vyháněním propůjčila 28. listopadu 2010 ve Frankfurtu n.M. Cenu lidských práv Franze Werfla. Porota rozhodla jednomyslně, aby cela byla letos propůjčena mimo dvouletý rytmus odvážnému českému režisérovi Davidu Vondráčkovi, jehož poslední dokumentární film „Zabíjení po česku“ byl rozhodující pro udělení ceny. Jeho film se opírá o originální, soukromý filmový materiál a ukazuje mimo jiné zastřelení četných civilistů v Praze krátce po skončení války, jakož i amatérské snímky masakru na Němcích v severočeských Postoloprtech, kterého se dopustili čeští milicionáři a vojáci Rudé armády."

 

Za film "Zabíjení po česku" "Nadace proti vyháněním propůjčila 28. listopadu 2010 ve Frankfurtu n.M. Cenu lidských práv Franze Werfla Davidu Vondráčkovi.

 

Film televizního novináře Vondráčka (47) byl v květnu 2010 promítán veřejným televizním vysílačem v nejlepší vysílací době.

 

V projevu při předávání ceny zdůraznila Erika Steinbachová, předsedkyně nadace, že touto cenou byl odměněn muž, který rozvířil veřejnou diskusi v ČR o vyhánění.  

Landes Zeitung, tiskový orgán Zemského shromáždění Němců v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, 14.12.2010, str. 9 přílohy.

 

Poznámka ČNL:

Je podivuhodné, že Nadace proti vyháněním, jejímž jménem předala E. Steinbachové, předsedkyně nadace,   Davidu Vondráčkovi Cenu lidských práv Franze Werfla, když F. Werfel musel ze svého domova utéct, aby uchránil svůj život, který právě Němci akutně ohrožovali.

 

Domnívám se, že uvedená nadace a její povedená předsedkyně měly stejné právo oceňovat kohokoliv předmětnou cenou, jako tzv. sudetoněmecký landsmanšaft udělovat  cenu Karla IV.