Jdi na obsah Jdi na menu
 


Časy restartu jsou minulostí

11. 6. 2021

Časy restartu jsou minulostí

11. 6. 2021 Janinna  

Ministerstvo zahraničí Ruské federace: časy „resetu“ ve vztazích se Spojenými státy jsou minulostí

Ruské ministerstvo zahraničí o vyhlídkách na zlepšení vztahů mezi USA a Ruskou federací.

„Časy všech druhů „restartů“ zůstaly v minulosti. Osobně nevěřím v žádný restart v budoucnu a je lepší se ani ponořit do tohoto druhu terminologie, slovní zásoby, ale zabývat se konkrétními věcmi, specifiky malých kroků, ze kterých jak doufám, poroste větší vzájemná důvěra a možná začne změna k lepšímu ve vnímání Ruska ve Spojených státech a Spojených států v Rusku.
c) náměstek ministra zahraničí Ruské federace Sergej Rjabkov.

1. Další uznání skutečnosti Studené války. V roce 2021 už o tomto skóre nezůstaly žádné iluze. Před několika lety se takové iluze stále připouštěly. A nyní slyšíme, že „sankce nebudou nikdy zrušeny“ a že „časy restartu jsou minulostí“. Welcome to the real world. Není už co restartovat.

2. Drobné krůčky – to je samozřejmě budoucnost americko-ruských vztahů, kde se budou formovat pravidla soužití v nové Studené válce. Ve skutečnosti zatím neexistují žádná pravidla hry, takže je třeba je vytvořit. Z toho plynou naděje Evropanů, že pravidla pro kontrolu zbraní hromadného ničení budou dohodnuta a budou platná.

3. Budoucí pravidla budou pro Rusko natolik výhodná, nakolik na nich Rusko bude schopné trvat při jednáních se Spojenými státy a přinutit je, s těmito pravidly žít. Nemá smysl spoléhat se na dobrou vůli Spojených států. Pokud u Ruské federace jde o otázku její subjektivní existence na jejích současných hranicích, pak pro USA se jedná o otázku jejich světové hegemonie.

4. Tam kde to bude možné, Spojené státy se přirozeně pokusí zanechat stará pravidla – časů neomezeného hegemonismu, aby zdůraznily nerovnováhu mezi potenciálem USA a Ruské federace a dokázaly, že Rusko (na rozdíl od Spojených států) je země jedinečná, ale není exkluzivní. Rusko (stejně jako Čína) bude tuto „exkluzivitu“ USA zpochybňovat, a to i na jednáních.

5. Jsou USA připraveny vzdát se svého mesiášského hegemonismu? V současné historické etapě očividně ne. V rámci tohoto konceptu budou bojovat o svou nadvládu v naději, že budou mít dostatek síly na to, aby si udržely pozici hlavní a jediné supervelmoci a zabránily vzniku multipolárního světa a nového světového řádu.

 

https://bit.ly/3gaz66J

https://bit.ly/3w8lzlT

Pokec24.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář