Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bývalý vysoce postavený novinář Rudého práva přišel se šokujícím svědectvím o Ivanu Bartošovi

3. 10. 2021

Bývalý vysoce postavený novinář Rudého práva přišel se šokujícím svědectvím o Ivanu Bartošovi

22:05 01.10.2021

 

CC BY-SA 2.0 / Pirátská strana / Ivan Bartoš

 

„Byl by to dobrý premiér?“ Tak zní název článku Jaroslava Kojzara, bývalého zástupce šéfredaktora Rudého práva a Haló novin, kde poodhaluje politické pozadí nynějšího předsedy Pirátů Ivana Bartoše.

Kojzar v článku, který vyšel v Haló novinách a rovněž byl publikován na facebookovém profilu KSČM, uvádí, že úřadující předseda Pirátů Ivan Bartoš „k nám chodíval v prvním desetiletí 21. století a ještě kooperoval počátkem toho druhého“. Tehdy prý ještě studoval na vysoké škole.

„(…) byl jakýmsi lídrem skupiny mladých vysokoškoláků, kteří se pokoušeli dostat nahoru podle vzoru WikiLeaks. Byla to jeho iniciativa, která Ivana Bartoše přivedla k nám. Tehdy požádal předsedu ÚV KSČM o přijetí. Na jejich schůzku v budově ÚV KSČM jsem byl přizván i já. Bartoš nám představil svou vizi. On a jeho přátelé by chtěli zveřejňovat dokumenty, které by jinak komunisté zveřejnit nemohli (…). Přiznal, že je levicových názorů, ale že jeho kolegové nejsou kooperaci s levicí nakloněni,” píše Kojzar.

 

 „Vzali jsme to na vědomí. Neslíbili jsme mu nic, jen potvrdili, že je jistě možné, že takové materiály se vyskytnou a že jejich zveřejnění může být v našem zájmu. Schůzka skončila přátelsky, další jednání i další styky jsem měl zabezpečovat já osobně. Udržoval jsem je, ale Ivana Bartoše jsem zklamal. Žádné dokumenty jsem neposkytl, naše hovory sloužily spíše k ověření názoru KSČM na ten či onen problém. Nesledoval jsem ani výstupy Bartošovy skupiny, jež se vyvinula dokonce ve stranu Pirátů. Několikrát jsme se sešli, bylo tomu v mé kanceláři na ÚV KSČM,” uvedl bývalý zástupce šéfredaktora Rudého práva na adresu vzniku Pirátů a jejich současného předsedy Ivana Bartoše.

 

 „Někdy v té době předseda Filip vydal knihu svých politických stanovisek, vystoupení a článků. Krátký čas poté mně zavolal Ivan Bartoš, že jeho babička má ráda Vojtěcha Filipa, jestli by jí podepsal věnování v knize, kterou si v prodejně a. s. Futura zakoupil. Slíbil jsem to zajistit. Přinesl tedy zakoupenou knihu a po několika dnech si ji, již s věnováním, také odnesl,“ dodal ve svém článku Jaroslav Kojzar.

Dále autor článku uvádí i další službu, o níž byl Ivanem Bartošem údajně požádán. Měl se na něho obrátit s požadavkem, zdali by mu doporučili nějakého „dobrého právníka“, který by ho mohl zastupovat v souvislosti s aktivitou jeho organizace.

 

„Údajně se kdosi cítil jejich "odhalením" tak dotčen, že to chce hnát až k soudu. Sám nejsem právník, nemohl jsem nikoho bez konzultací doporučit. Po poradě jsme mu doporučili jedno jméno. Poděkoval,“ zmínil bývalý zástupce šéfredaktora Rudého práva.

„I později jsme si občas telefonovávali. Především on měl nějaké dotazy a potřebu si je ověřovat. Většinou se týkaly postojů KSČM či názorů předsedy. Má iniciativa to nebyla. Nová politická strana, kterou spoluzaložil, znamenala však ukončení zmíněných konzultací. Dnes Bartoš patří mezi antikomunisty a odpůrce toho, co bylo před Listopadem. Zřejmě už jeho babička nežije, musela by se za něho stydět. Chápu to jako zajímavý přerod za docela krátkou dobu,” dodal Jaroslav Kojzar.

Autor se v závěru táže, zdali je možné věřit Ivanu Bartošovi jako politikovi, který je schopen se za velmi krátkou dobu přerodit. Ptá se také, jaký přerod je možné od Ivana Bartoše očekávat příště?

 

https://cz.sputniknews.com/ceskarepublika/