Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bundeswehr trvale v Polsku?

8. 11. 2023

 

 Bundeswehr trvale v Polsku?

7.11.2023 15:47

Bývalý německý velvyslanec v Polsku Arndt Freytag von Loringhoven vyvolal rozruch sloupkem publikovaným v listu „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, ve kterém se zabývá situací v Polsku po parlamentních volbách.

Podle jeho názoru   vítězství proevropskému středolevicovému opozičnímu táboru, „zastavil demontáž demokracie“ v Polsku. Věří také, že to Polsku umožňuje být „proaktivní v Evropské unii“ a vrátit se ke „konstruktivnímu partnerství s Německem“.

Bývalý velvyslanec se mimo jiné vyslovil pro hlubokou integraci polských ozbrojených sil s německými a trvalé rozmístění jednotek Bundeswehru v Polsku„V zájmu obou stran je užší integrace Bundeswehru s polskými ozbrojenými silami a v dlouhodobém horizontu také trvalé přemístění německých jednotek do Polska,“ von Loringhoven.

Připomeňme, že  v březnu tohoto roku  se nizozemská 13. lehká brigáda z   dostala pod německé velení.  Poslední brigáda nizozemské armády tak byla začleněna do německých ozbrojených sil.   Naprostá většina jednotek nizozemské armády jev rámci procesu spojení obou armád již pod německým velením.

Je ovšem velmi diskutabilní, zda by polská veřejnost takovou integraci, německé velení a stálou  přítomnost Bundeswehru z pochopitelných důvodů přijala.

Jan Urbach

vasevec.cz