Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bundeswehr i Feuerwehr pod vlivem extremismu

16. 6. 2021

Bundeswehr i Feuerwehr pod vlivem extremismu

 16.6.2021 11:01

 

Sexuální útoky, rasismus, extremismus - vážná obvinění proti vojákům Bundeswehru a brémským hasičům pobouřily německou společnost. Spolkové ozbrojené síly stáhly některé své příslušníky z mise NATO v Litvě v důsledku závažných obvinění z extremismu. Zvláštní vyšetřovatel Svobodného hansovního města Brémy zahájil vyšetřování řídící struktury Feuerwehru pro podporu sexistických útoků, mobingu a rasismu.

 

Vojenská policie odhalila u jednotky umístěné na žádost litevské vlády jako součást odstrašení Ruska trestné činy sexuálních útoků, urážek s rasistickým podtextem, jakož i extremistické chování. Informovalo o tom ministerstvo obrany a podle současných poznatků je postiženo zatím deset vojáků. Stalo se tak na základě informací známého zpravodajského magazínu “Der Spiegel“, který uvedl, že koncem dubna se v hotelu zpívaly pravicově extremistické a antisemitské písně. Sexuální napadení bylo také natočeno a možní pachatelé a oběti byli od sebe fyzicky izolováni. Pro nahlášené pochybení neexistuje žádná omluva, řekl poslanec Alexander Müller z liberální FDP. Činy musí být disciplinárně vyšetřeny a odpovídajícím způsobem potrestány a kritizoval, že poslanci byli jako vždy informováni příliš pozdě.

 

Obdobná situace vznikla v brémském profesionálním hasičském sboru , byla odhalena na základě průzkumu Rádia Brémy a "Süddeutsche Zeitung" o pravicově extremistických aktivitách a mobingu.

 

Podle závěrečné zprávy, kterou mají k dispozici, sociálně-demokratická zemská radní Karen Buseová pracovala půl roku na odhalení diskriminace v brémském profesionálním hasičském sboru a podklady získala od desítek jejich příslušnic a příslušníků, kteří ji částečně anonymně informovali.. Několik žen uvedlo sexistické chování ze strany mužských kolegů, že když odmítaly promítání pornografických filmů ve společenské místnosti, bylo jim sděleno, že pokud se jim to nelíbí, aby jí opustily. Upozornění na to, že nadřízený uložil do svého počítače nahé fotografie hasiček a ukázal je novým příslušníkům nastupujícím na stanici, nevyvolalo odmítavou reakci vedení hasičského sboru, zatím co pachatelům byla věnována značná péče, protože šlo o tzv. iniciační obřady pro nováčky.

 

Rasismus a homofobie jsou podle zprávy součástí každodenního života na mnoha hasičských stanicích v Brémách. I to bylo zvláštnímu vyšetřovateli oznámeno příslušníky hasičského sboru, kteří obvykle na vysvětlenou dodávali, že tyto termíny byly použity pouze na obzvláště nepříjemné a obtížné zkušenosti s těmito skupinami obyvatel. Přitom sdělovací prostředky již loni informovaly, že příslušníci brémského profesionálního hasičského sboru si v chatech už léta posílají obrázky s hákovým křížem, fotografie Adolfa Hitlera a rasistická a nelidská hesla o Židech a muslimech.

 

Na všech událostech bylo patrné, že je vedení hasičského sboru řešilo nedostatečně po formální i obsahové stránce, uvedl zvláštní vyšetřovatel a je třeba konstatovat, že obětem nebyla věnována žádná pozornost ani ochrana.

http://vasevec.parlamentnilisty.cz/bundeswehr-i-feuerwehr-pod-vlivem-extremismu

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář