Jdi na obsah Jdi na menu
 


Budou platit nové Norimberské zákony? Pro „putinovce“ ...

10. 3. 2022

Budou platit nové Norimberské zákony? Pro „putinovce“ ...

Jiri Paroubek-1403-05

10.3.2022 12:26

 

Chtělo by to asi napsat represivní Norimberské zákony proti putinovcům, alespoň podle chování některých.

 

Je ale otázka, jestli se vlastně v každém případě, kdy budou represálie vůči určitým osobám uplatněny, jedná o skutečné a bezvýhradné stoupence V. Putina.

 

Pro vysvětlení těm méně znalým historie, Norimberské zákony řešily otázku represí proti židovské části německého obyvatelstva, jež vyústily v holocaust.

 

Cestou do práce jsem v autě v rádiu jako jednu z hlavních zpráv vyslechl informaci, že olomoucká univerzita zrušila pronájem sálu pro koncert Jaromíra Nohavici. A v rozhlase toto vítězoslavné oznámení bylo doprovázeno zdůvodněním, že Nohavica je nositelem jakési medaile, kterou dostal před pár lety od V. Putina. Naši putinožrouti by rádi, aby Jaromír Nohavica tuto medaili V. Putinovi vrátil, samozřejmě podle možnosti s odpovídajícím negativním komentářem. A J. Nohavica se k tomu nemá. Proto nastupují represálie hodné Norimberských zákonů.

 

Nevím, jestli vrcholem těchto akcí proti domnělým putinovcům má být nějaký náhlý soud nad nimi anebo odvedení bez soudu rovnou na „popravu“.

 

V rozhlasových zprávách ještě dodali, že podobné problémy jako v mém rodném městě Olomouci může mít Nohavica také se svým koncertem v Ostravě. Jinak řečeno, toto byla veřejná pobídka organizátorům koncertu Nohavici v Ostravě, aby se podělali do své čepice a dali si jí na hlavu. Jinak řečeno, aby se koncert J. Nohavici nekonal podle možnosti ani tam.

 

Stejnou persekuci v evropském měřítku zažívá umělkyně mezinárodně uznávaná, vážená a brilantní – Anna Netrebko. I ona je prý putinovka anebo alespoň známá svými přátelskými vztahy s ruským prezidentem. A to má být důvod „zaracha“ jejích koncertů anebo její účasti v hudebním životě v celosvětovém měřítku. Předpokládám, že jsou i rozumné země, kde „Norimberské zákony pro umělce“ nebudou platit. Prostě Netrebko nebude cestovat po západní Evropě, Spojených státech a Kanadě, alespoň nějakou dobu a bude cestovat po zbylé části světa. Její promotéři ji jistě zajistí angažmá v Číně, v Indii, ale třeba také v Egyptě a v operách v jiných zemích. A já si Netrebko budu pouštět dál ze svých nahrávek. Ty mi snad nikdo z mého mobilu nevymaže.

 

Myslím, že bychom se měli vrátit ke zdravému rozumu a lidé, kteří jsou obdařeni rozumem nebo alespoň jeho zbytky, by se měli proti takovým praktikám ohradit.

vaševěc.cz