Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bude v Česku měnová krize? Bolestivé reformy by pocítil každý

23. 11. 2022

Bude v Česku měnová krize? Bolestivé reformy by pocítil každý

Jiří Zatloukal

 

Foto: Shutterstock.com

Česká národní banka

15:54

aktualizováno • 15:55

Japonská banka Nomura vydala upozornění, že Česku příští rok hrozí měnová krize. Není to jen planý poplach.

Článek
Japonská banka Nomura sestavuje skóre jednotlivých států na základě osmi klíčových ukazatelů, které naznačují, že situace Česka se rapidně zhoršila: z 83 bodů letos v květnu na 126. Překročilo tak 100bodovou hranici pro výrazné riziko, že v zemi nastane měnová krize.

„Hodnotím to tak, že od měnové krize v roce 1998 máme v Česku nejhorší mix makroekonomických faktorů,“ říká Martin Burda, který v investiční společnosti Sirius spravuje ve fondech zhruba šest miliard korun.

K prekérní situaci Česka podle něho přispívají hlavně tři věci. Je to především neutěšená fiskální situace státu, kdy obrovské schodky státního rozpočtu narušují stabilitu Česka i jeho dobrou pověst v zahraničí. Další věcí je podle Burdy to, že se horší externí platební bilance, která se může dál zhoršit, jelikož vstupujeme do recese.

„Třetí a nejpodstatnější je, že se prudce zmenšuje úrokový diferenciál mezi korunou a dolarem. My si v Siriusu myslíme, že zvládání inflace bude trvat ve Spojených státech déle. Když pak Fed (americká centrální banka, pozn. red.) zvedne sazby až na pět procent, tak koruna nebude pro investory vůbec atraktivní,“ dodává Burda.

Pro mezinárodní investory tak bude bezpečnější investovat v dolarech, kde dostanou pětiprocentní výnos, než dávat své peníze do malé, nestabilní měny, kde dostanou zhruba sedmiprocentní výnos (základní sazba České národní banky je nyní sedm procent a bankovní rada opakovaně tvrdí, že preferuje stabilitu sazeb)

Rizikové státy

Indikátor Damokles společnosti Nomura, který varuje před měnovými krizemi (listopad 2022)

Egypt            165

Rumunsko    145

Sri Lanka      138

Turecko        138

Česko           126   

Pakistán       120

Maďarsko     100

Brazílie           92

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-nomura-strasi-menovou-krizi-v-cesku-jak-to-bude-doopravdy-219916#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest203_personalizovany_layout_varC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz