Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brusel - Žádné jesličky a ani Vánoce

2. 1. 2022

Brusel - Žádné jesličky a ani Vánoce

Isabel Benjumea

31.12.2021 19:01

 

Poslankyně Evropského parlamentu za španělskou Lidovou stranu Isabel Benjumea požádala o zřízení jesliček připomínajících narození Ježíška během letošních a loňských svátků. Její návrh byl ale odmítnut.

 

Benjumeová  začátkem prosince napsala předsedovi  parlamentu  Davidu Sassolimu dopis, ve kterém navrhla přivézt tradiční betlém z Cádizu, aby „unijní instituce mohla veřejně oslavit svátek důležitý pro miliony občanů EU“. V dopise, o kterém ve středu informoval deník ABC, poslankyně  naznačila, že tímto způsobem by instituce unie mohla zdůraznit své ocenění historie, kultury a křesťanských kořenů Evropanů.

 

Loni bylo odmítnutí odůvodněno argumentem, že betlém „se může zdát urážlivý “. Letos předseda parlamentu Sassoli na návrh poslankyně ani nereagoval a po jejím naléhání výstavní kancelář EU odpověděla, že betlém nemůže být vystaven kvůli pandemii.

 

Je pobuřující, že považují jesle za urážlivé,  řekla poslankyně  Benjumeová a dodala, že pokud použijeme toto kritérium, proč navštěvovat katedrály v Evropě nebo chodit do muzea El Prado.  Uvedla také, že „některá menšinová  hnutí podporované radikální levicí chtějí vymazat křesťanství z evropské identity“.  Podle europoslankyně „je šokující, že v EP není připomenuto  narození Ježíše Krista, a to vzhledem k tomu, že křesťanství je hlavním náboženstvím v Evropě“.

 

Apelovat na Vánoce nebo křesťanství není jen aktem víry, ale i naší evropské identity – zdůraznila  Isabel Benjumeová.

 

Připomeňme, že zamítnutí umístění jesliček  se shodovalo s návrhem Evropské komise před několika týdny zasílat vánoční přání u příležitosti „svátků“ a vyhýbat se slovu „Vánoce“.

 

 Foto: Isabel Benjumeová

 

http://vasevec.parlamentnilisty.cz/brusel-zadne-jeslicky-ani-vanoce